Silné zemetrasenie pri Istanbule s magnitúdou 5,1. Ľudia v obave vybiehali do ulíc

Silné zemetrasenie pri Istanbule s magnitúdou 5,1. Ľudia v obave vybiehali do ulíc
Veronika Salayová

Dnes zasiahlo Turecko pomerne silné zemetrasenie neďaleko metropoly Istanbul. Ľudia v obave pred otrasmi vybiehali do ulíc. 

Ranné zemetrasenie o 10.42 miestneho času s magnitúdou 5,1 zasiahlo oblasť južne od Istanbulu. Otriaslo aj časťami najväčšieho tureckého mesta, no nespôsobilo bezprostredné zranenia ani škody.

Epicentrum zemetrasenia bolo podľa pohotovostnej služby AFAD v hĺbke 5 km v zálive Gemlik v Marmarskom mori, ktorý leží asi 60 kilometrov južne od Istanbulu, neďaleko mesta Bursa.

Obyvatelia cítili, ako sa na ázijskej aj európskej strane Istanbulu otriasajú múry, pričom vystrašení ľudia utekali v obave o svoj život do otvorených ulíc.

Zemetrasenie cítili obyvatelia v okruhu až 400 km. 

Smrteľné zemetrasenia majú ľudia ešte v živej pamäti

Najľudnatejšie mesto Turecka sa nachádza v blízkosti severoanatolského zlomu, jedného z najaktívnejších na svete. Zemetrasenie s magnitúdou 7,6 s epicentrom na východnom okraji mesta zabilo v roku 1999 viac ako 17-tisíc ľudí.

Počet Istanbulčanov sa odvtedy zhruba zdvojnásobil na 16 miliónov ľudí. Dve veľké zemetrasenia si vo februári na juhovýchode Turecka vyžiadali životy viac ako 50 000 ľudí, pričom vo viacerých mestách poškodili alebo zničili desaťtisíce budov.

Tieto februárové zemetrasenia majú obyvatelia v Turecku ešte v živej pamäti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd