Silné zemetrasenie v Grécku preklasifikovali na 5,9 magnitúdy. Otrasy sme zaznamenali aj na Slovensku

Silné zemetrasenie v Grécku preklasifikovali na 5,9 magnitúdy. Otrasy sme zaznamenali aj na Slovensku
Veronika Salayová

Ranné veľmi silné zemetrasenie v Grécku zachytili aj naše seizmometre na Slovensku. Otrasy sme zrejme na vlastnej koži nepocítili, ale naše prístroje ich zreteľne zaevidovali. 

V Grécku dnes ráno došlo k veľmi silnému zemetraseniu, ktoré dosiahlo silu až 5,9 magnitúdy, podľa najnovších údajov.

Najprv EMSC vyhodnotilo silu zemetrasenia na 5,7magnitúdy, no neskôr to vyhodnotili tak, že zemetrasenie bolo predsa len silnejšie. Tesne pred ním dosiahlo zemetrasenie dosiahlo silu 5,2 magnitúdy, takže išlo o dvojité zemetrasenie.

Odvtedy sa zem naďalej trasie, avšak s menšou intenzitou. Dotrasy sú od 2,0 do 3,0 magnitúdy.

 

Silné dvojité zemetrasenie

Ide o dvojité veľmi silné zemetrasenie, ktoré nastalo dnes o 8.12 h a 8.13 h. Epicentrum bolo v južnom Grécku 37 km západne od mesta Filiatra a južne od obľúbeného gréckeho ostrova Zakynthos.

Odhaduje sa, že hypocentrum zemetrasenia bolo až v hĺbke 35 km. Prvotné informácie uvádzali hĺbku 16 km, no aj tento údaj  taktiež neskôr EMSC prehodnotili.

Keďže zemetrasenie bolo vskutku silné, nie je vylúčené, že sa objavia nejaké materiálne škody na infraštruktúre. Zatiaľ však škody podľa dostupných informácií hlásené nie sú. 

 

Chvenie sme zachytili aj na Slovensku

Zemetrasenie pocítili obyvatelia v celom Grécku, dokonca aj v 200 km vzdialených Aténach. Okrem toto sa zem výraznejšie chvela aj v Taliansku a Turecku. 

Chvenie sme na Slovensku síce nezaevidovali, ale naše seizmometre zemetrasenie v Grécku veľmi zreteľne zachytili. Takto ich napríklad zaznamenali seizmometer v Modre.

seizmometer v Modre
seizmometer v Modre, zdroj: seizmology.sk

V prípade nových informácií budeme správu aktualizovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd