Silné zemetrasenie v New Yorku. Ide o tretie najsilnejšie otrasy za posledných 50 rokov

Silné zemetrasenie v New Yorku. Ide o tretie najsilnejšie otrasy za posledných 50 rokov
Zuzana Macháčová

Dnes sa triasla zem opäť na Taiwane, ale aj v New Yorku. Zemetrasenie dosiahlo silu 4,8 magnitúdy. Ide o tretie najsilnejšie otrasy za posledných 50 rokov.

Zemetrasenie s magnitúdou 4,8 zasiahlo mesto New York a jeho okolie v ranných hodinách (miestneho času) dnes, v piatok 5. apríla. Ide o tretie najväčšie zemetrasenie zaznamenané v tejto oblasti za posledných 50 rokov, podľa údajov americkej geologickej služby USGS.

K otrasom došlo o 10:23 newyorského času (16:23 nášho času). Podľa amerického geologického prieskumu sa epicentrum nachádzalo v blízkosti stanice Whitehouse v New Jersey, 64 km západne od New Yorku. Hypocentrum bolo identifikované v hĺbke približne 5 km. Zemetrasenie bolo cítiť v New Yorku aj v Pensylvánii. Zatiaľ nie sú správy o škodách.

Evakuácie

Ľudia hlásili, že pociťovali otrasy v susedných štátoch Connecticut a Massachusetts, pričom Weather Channel informoval, že bolo badateľné aj v Bostone a obyvatelia Philadelphie cítili tiež trasenie.

 

Zemetrasenie otriaslo budovami na Manhattane a v celom meste, čo prinútilo obyvateľov rýchlo utiecť z budov na ulicu. Študenti v mnohých školách boli z bezpečnostných dôvodov evakuovaní z tried.

Newyorské policajné oddelenie uviedlo, že zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody, no po celom meste bolo počuť húkanie sirén. Ihneď po zemetrasení viaceré letiská na východnom pobreží nariadili pozemné zastávky, čím prerušili leteckú dopravu.

Guvernérka New Yorku, Kathy Hochul, zverejnila na X, že zemetrasenie bolo cítiť v celom štáte. „Môj tím posudzuje dopady a akékoľvek škody, ktoré mohli nastať, a budeme informovať verejnosť ", povedala Hochul.

Biely dom vo vyhlásení uviedol, že prezident Joe Biden bol o zemetrasení informovaný a je v kontakte s federálnymi, štátnymi a miestnymi predstaviteľmi.

Silné zemetrasenie v roku 2011

Otrasy znovu prebudili spomienky na zemetrasenie z 23. augusta 2011, ktoré otriaslo desiatkami miliónov ľudí od Georgie až po Kanadu.

 

Zemetrasenie s magnitúdou 5,8 bolo najsilnejším, aké zasiahlo východné pobrežie od druhej svetovej vojny. Epicentrum bolo vo Virgínii. 

Toto zemetrasenie zanechalo trhliny na Washingtonovom pamätníku, viedlo k evakuácii Bieleho domu a otriaslo obyvateľmi New Yorku tri týždne pred 10. výročím teroristických útokov z 11 septembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd