Silné zemetrasenie v Pacifiku. Vyvolalo vlnu tsunami

Veronika Sádovská

Silné zemetrasenie v južnom Pacifiku vyvolalo vlnu tsunami. Ohrozené sú oblasti vzdialené až 1 000 km od epicentra otrasov.

Dnes o 13:57 miestneho času, čiže večer okolo 7. hodiny nášho času, udrelo silné zemetrasenie v južnej časti Tichého oceána.

Otrasy s magnitúdou 7,7 mali epicentrum medzi Novou Kaledóniou, Vanuatu a Fidži. Vychádzali z hĺbky 37,7 kilometra.

Vyvolali tsunami

Otrasy boli dostatočne silné, aby vyvolali vlnu tsunami. Táto vlna mala podľa pôvodných hlásení mať až 3 metre, aktuálne sa predpoveď zmenila na meter vysoké vlny. 

Takéto vysoké vlny podľa Americké Národné centrum varovania pred cunami sa očakávajú aj pre Vanuatu, Fidži, Kiribati a Nový Zéland.

Varovanie pred tsunami vydali pre oblasti vzdialené až 1 000 km od epicentra. Ohrozený je teda až Nový Zéland či ostrov Lord Howe, ktorý patrí Austrálii.

Novozélandská agentúra pre mimoriadne situácie na sociálnych sieťach uviedla, že stále posudzuje, či zemetrasenie predstavuje hrozbu cunami pre jeho pobrežie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd