Silný dážď a vietor. Tropický cyklón Megan zasiahol pevninu

Silný dážď a vietor. Tropický cyklón Megan zasiahol pevninu
Zuzana Macháčová

Tropický cyklón Megan zasiahol pevninu neďaleko odľahlého mesta Borroloola. Nárazy vetra dosahovali 130 km/h. Cyklón na sever Austrálie priniesol silný dážď a vietor. 

 

Cyklón Megan zasiahol sever Austrálie a v posledných hodinách zoslabol na tropickú búrku. Na sever kontinentu priniesol silný dážď a vietor. 

Tropická búrka sa bude podľa Bureau of Meteorology v najbližších dňoch pohybovať smerom na západ cez vnútrozemské časti Severného teritória. 

Megan niekoľko dní vyčíňala na okolitých ostrovoch, avšak včera dorazil na pevninu neďaleko odľahlého mesta Borroloola na juhozápadnej strane zálivu Carpentaria.

Silné nárazy vetra

Úrady predpovedali nárazy vetra do 130 km/h a 24-hodinové zrážky presahujúce 200 mm. Plánovaná evakuácia približne 700 obyvateľov Borrolooly bola zrušená, pretože lietadlá v dôsledku silného vetra nedokázali pristáť.

 


Obyvateľom odporučili, aby sa uchýlili do budov, ktoré sú schopné odolať náporom silného vetra. Zamestnanci Austrálskych obranných síl zostali od utorka v pohotovosti, uviedla polícia Severného územia.

Obec Borroloola je rozdelená medzi štyri komunitné skupiny. „Tábor Garawa 1 a tábor Garawa dva boli úplne odrezané od zvyšku komunity,“ povedal Whitehead, pričom miestni obyvatelia boli nútení preplaviť sa loďou cez rieku McArthur, aby si kúpili jedlo v obchodoch.

Meteorologický úrad varoval, že do stredy pravdepodobne dôjde v izolovanej obci k veľkým záplavám, ktoré môžu presiahnuť maximálnu úroveň záplav v roku 2001 o 15 metrov.

Počasie spôsobilo prerušenie dodávky elektriny v regióne. Pre časti Carpentaria a severného regiónu Barkly boli v utorok ráno taktiež predpovedané silné dažde a bleskové záplavy.

Cyklónová sezóna

V Groote Eylandt cez víkend napršalo takmer 600 mm zrážok. Nepriaznivé počasie so silným vetrom vyvracalo aj mnohé stromy.

 

Cyklónová sezóna v Austrálii charakterizuje teplé mesiace južnej pologule od novembra do apríla. V decembri zasiahol severné pobrežie štátu Queensland prvý tropický cyklón Jasper. 

V januári to bol tropický cyklón Kirrily, ktorý spôsobil výpadky prúdu pre tisíce ľudí. Sila vetra vtedy dosahovala rýchlosť až 170 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd