Silný smog zhoršuje pandémiu: V Indii majú veľký problém

Veronika Salayová

V Naí Dillí obyvatelia bojujú okrem pandémie aj s zhoršujúcou sa kvalitou ovzdušia. Tento mesiac majú najviac smogu za posledné dva roky.

Po mesiacoch relatívne čistého vzduchu v dôsledku pandemických obmedzení dosiahlo znečistenie tento mesiac v indickej metropole Naí Dillí najhoršiu úroveň za posledné dva roky. V piatok visel nad indickým hlavným mestom, kde žije 18 miliónov ľudí, silný smog.

Index kvality ovzdušia (AQI) ukazoval, že vzduch je v Naí Dillí počas celého týždňa extrémne znečistený, až nedýchateľný.

Dôvodom je hlavne vietor, ktorý dosahuje veľmi nízku rýchlosť, čo spôsobuje, že sa vo vzduchu suspendujú nebezpečné častice PM 2,5.

Veľká koncentrácia smogu oslabuje dýchacie cesty a zhoršuje funkciu pľúc. V Indii, kde je pandemická situácia mimoriadne zlá, je smog a zhoršujúca sa kvalita ovzdušia veľkým problémom.

V smogovom prostredí sa zvyšuje pravdepodobnosť infekcie novým koronavírusom, uviedol Vivek Nangia, šéf nemocnice Max Super Specialty Hospital v Naí Dillí.

Celkový počet prípadov sa v Indii odhaduje na 7,3 milióna, čo radí túto krajinu na neslávne druhé miesto v počte infikovaných obyvateľov na celom svete.

 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd