Silný vietor úradoval už v noci. Na Chopku fúkal orkán

Silný vietor úradoval už v noci. Na Chopku fúkal orkán
Veronika Sádovská

Zmena počasia už k nám dorazila a na Chopku počas noci namerali rýchlosť vetra o sile orkánu a nárazy ešte vyššie. Sever Slovenska dnes zažíva poriadnu fujavicu.

Tlaková níž, ktorá k nám priniesla zhoršenie počasia, sneh a najmä silný vietor, dorazila už v noci. Najviac sa prejavila na severe a na horách. Na Chopku počas noci namerali stály vietor o sile orkánu.

Vietor o sile 127 km/h

Slovenský hydrometeorologický ústav dnes na svojej facebookovej stránke zverejnil najvyššiu nameranú rýchlosť vetra na Chopku. V noci na dnes bola najvyššia 10-minútová rýchlosť až 127 km/h a táto rýchlosť spadá už pod úroveň orkánu.

zdroj: SHMÚ
zdroj: SHMÚ

Nárazy na Chopku boli ešte o niečo vyššie a dosahovali rýchlosť až 150 km/h. Vo Vysokých Tatrách boli ale ešte o niečo vyššie. Stanica Horskej záchrannej služby na Ľadovom plese zaznamenala ešte vyšší náraz ako na Chopku a to až 135 km/h.

Čo je to orkán?

Orkánom (zriedkavo uragán) sa nazýva vietor od rýchlosti 118 km/h a viac, teda 32 m/s a vyššie. Ide o najvyšší dvanásty stupeň Beaufortovej stupnice sily vetra. Táto stupnica je empirická stupnica sily vetra založená na pozorovaní podmienok a vlnenia na vodnej hladine.

Pre orkán táto stupnica opisuje ničivé účinky. Pri víchrici vietor spôsobuje menšie škody na stavbách, strháva komíny a škridly, zo stromov sa odlamujú hrubšie konáre.

Práve na silu víchrice vietor postupne zoslabol, avšak je stále pomerne silný. Sila vetra pri nej sa pohybuje od 75 do 88 km/h, čo aktuálne máme v horských oblastiach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd