Silný vietor v Česku strhol strechu a vyvracal stromy. Pri Hodoníne sa vyskytlo gustnádo

Silný vietor v Česku strhol strechu a vyvracal stromy. Pri Hodoníne sa vyskytlo gustnádo
Peter Minárik

Studený front sa už presunul územím Česka, kde už udrelo niekoľko stoviek bleskov. Vietor dokonca strhával strechy a a vyvracal stromy. K zaujímavému javu došlo neďaleko Hodonína, kde sa vyskytlo gustnádo.

Česka republika má už to najhoršie za sebou. Studený front, ktorý od ranných hodín postupuje cez Česko prinášal veľmi silný vietor a početné búrky. Pomerne výrazné je však ochladenie, ktoré prichádza.

Takto to vyzeralo popoludní nad Českom. Zatiaľ čo na juhovýchode sa teploty pohybovali okolo +20 °C, tak od severozápadu sa za studeným frontom natláča veľmi chladný vzduch, ktorý prudko znižuje teploty. Na severozápade je už len okolo +5 °C.

teploty nad územím Česka
teploty nad územím Česka, zdroj: in-pocasi.cz

Studený front prinášal aj niekoľko nebezpečných javov. Búrky celkovo nad Českom vyprodukovali viac než 340 bleskov, pričom prevažná väčšina z nich udrela na Morave. Okrem bleskov však problémy spôsoboval aj vietor.

 

Pri Hodoníne sa vyskytlo gustnádo

Zaujímavý jav sa podarilo zachytiť pri Hodoníne, ktoré sa pred niekoľkými rokmi „preslávilo“ najväčším tornádom v novodobej histórii. Dnes tu príchod studeného frontu vyvolal gustnádo.

Gustnádo je krátkodobý, plytký, povrchový vír, ktorý sa tvorí v dôsledku prúdenia vzduchu z búrky. Tento termín je spojením slov "gust front tornado". Jav vzniká vplyvom vertikálnej vorticity, ktorá je generovaná horizontálnym strihom vetra pozdĺž frontu. Svojim tvarom pripomína tornádo, no tento vír nie je spojený so základňou búrky a ide tak o výrazný prachový vír.

Vietor strhával strechy a vyvracal stromy

Na studenom fronte, ktorý postupoval Českom dosahoval vietor nárazy s rýchlosťou až okolo 80 km/h. Lokálne však boli zaznamenané aj silnejšie poryvy. 

 

K najvážnejšiemu incidentu došlo v Litomyšli, kde silný vietor strhol plechovú strechu a v okolí vietor vyvrátil niekoľko stromov. Našťastie sa nikomu nič nestalo.

Front aktuálne postupuje aj cez naše územie a treba si tak dať veľký pozor na možné silnejšie prejavy aj na našom území.

Príchod frontu na naše územie pozorne sledujeme a všetky dôležité informácie nájdete v našom ONLINE prenose TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd