Silný vietor v Holandsku zničil veternú turbínu. Udalosť sa mohla skončiť tragicky

Peter Minárik

Uplynulé týždne je v severozápadnej Európe a na pobreží veľmi veterno. V dôsledku toho po pomerne dlhej dobe fungujú veterné elektrárne naplno. V Holandsku sa však veterná turbína tak „roztočila“, že sa to takmer skončilo tragédiou.

V holandskom meste Zeewolde bola v stredu zničená veterná turbína. Silné poryvy roztrhali základňu konštrukcie a generátor a obrovský rotor sa zrútili do okolitých polí. Ako poznamenali krajské úrady, situácia sa mohla skončiť tragicky.

V mnohých častiach Holandska v stredu platili výstrahy pred silným vetrom. Nebezpečné poryvy zaznamenali aj v okolí Zeewolde v provincii Flevoland, kde sa prevrátila jedna z turbín miestneho veterného parku.

Úlomky turbíny boli rozhádzané na poli okolo elektrárne a jej horná časť spadla na blízku cestu a cyklistický a turistický chodník.

Pozostatky boli roztrúsené na ploche niekoľkých stoviek metrov štvorcových. Nikto sa nezranil, avšak situácia sa mohla skončiť tragicky.

Najpravdepodobnejšou príčinou pádu turbíny bol silný vietor. V čase nehody však bolo zariadenie nefunkčné − elektráreň bola v utorok večer vypnutá pre technickú chybu. Nejaký čas zostane zatvorená a hneď ako to počasie dovolí, bude potrebné urobiť technickú skúšku zvyšných turbín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd