Šíri sa invazívny druh pavúka! Má prekvapivé vlastnosti

Šíri sa invazívny druh pavúka! Má prekvapivé vlastnosti
Ema Bazhaykin

Invazívny pavúčí druh Joro je tolerantný voči rušnému mestskému prostrediu. Jeho pavučiny možno vidieť kdekoľvek – dokonca aj na elektrických vedeniach a semaforoch vznášajúcich sa nad rušnými cestami.

Invazívny druh pavúka Joro sa šíri po juhovýchode Spojených štátov. Keďže je tolerantný voči rušnému mestskému prostrediu, jeho pavučiny možno vidieť takmer kdekoľvek – dokonca aj na elektrických vedeniach a semaforoch vznášajúcich sa nad rušnými cestami.

Pavúky, a vôbec väčšina živočíchov, majú tendenciu považovať hluk z rušných ciest za príliš stresujúci, ale pavúkovi Jorovi to podľa najnovšej štúdie zrejme vôbec neprekáža.

 

To by mohlo vysvetľovať, prečo sú pavúky pravidelne pozorované v tých mestských oblastiach, ktoré iné druhy pavúkov neobývajú. Práve vďaka tomu sa pavúkovi Joro darí šíriť na podobných miestach po celých Spojených štátoch.

Tolerancia k autám a ľuďom

Pavúky Joro boli prvýkrát spozorované v Spojených štátoch okolo roku 2013. Tieto tvory, ktoré dorastajú do dĺžky 10 centimetrov, sa odvtedy rýchlo rozšírili po juhovýchode Spojených štátoch.

Pavúky chytajú korisť tak, že sedia uprostred siete a čakajú, kým pocítia vibrácie vyvolané pohybom zachyteného hmyzu. Výskumníci stojaci za novou štúdiou očakávali, že hlučné okraje ciest budú narúšať lovecké schopnosti pavúka. Z výsledkov však zostali šokovaní.

 

Vykonali viac ako 350 testov na 20 cestách a s prekvapením zistili, že pavúky v blízkosti ciest so strednou až hustou premávkou mali len o niečo menšiu pravdepodobnosť, že zaútočia na simulovanú korisť, ako tie, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ciest s nízkou premávkou. Pavúky v blízkosti hustej premávky zaútočili v 51 % prípadov, zatiaľ čo pavúky v menej frekventovaných oblastiach napadli 65 % prípadov.

Otázkou pre vedcov teraz je, ako rýchlo sa bude tento vysoko prispôsobivý druh pavúka šíriť po obývaných častiach USA a ako bude interagovať s ľuďmi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd