Situácia bude nebezpečná a najsilnejšie búrky sa čakajú na Slovensku. Toto je dnešná predpoveď BÚROK

Peter Minárik

Prvá vlna búrok už Európu zasiahla, no dnes nás čaká ďalšia, ešte nebezpečnejšia situácia. Už v nadchádzajúcich hodinách sa totiž budú tvoriť silnejšie búrky, ktoré môžu páchať aj škody.

Počasie v našej oblasti začal ovplyvňovať studený front, ktorý už dnes priniesol na naše územie prvú vlnu búrok. Tá sa vyskytla ešte počas noci, kedy sa od Nemecka cez Česko a Poľsko až nad Ukrajinu presúvali od západu k východu pomerne výrazné búrky.

Tieto búrky prinášali prívalové zrážky a dokonca sa vyskytovali aj krúpy, ktoré mali priemer aj niekoľkých centimetrov.

zaznamenané blesky
zaznamenané blesky, zdroj: blesky.bourky.cz

Nad Európou je aktuálne pokojné počasie, avšak to by sa malo v nadchádzajúcich hodinách zmeniť. Pred búrkami varuje aj meteorologická spoločnosť Estofex.

 

Najsilnejšie búrky nad Slovenskom a Maďarskom

Služba Estofex očakáva, že najsilnejšie búrky by sa mali vyskytovať na juhu Slovenska a na severe Maďarska. Vzhľadom na podmienky sa očakáva, že sa v druhej časti popoludnia môžu vytvoriť lokálne silnejšie búrkové bunky, ktoré budú postupovať od juhu k východu.

Podmienky sú priaznivé pre výskyt superciel, ktoré môžu mať pomerne dlhú trvácnosť, čím by mohli priniesť oveľa väčšie a plošnejšie škody. Meteorologická služba Estofex nevylučuje možnosť krúp, či výnimočne výskyt tornáda, no najväčšie nebezpečenstvo môže napáchať silný vietor, ktorý môže mať až devastačné účinky.

predpoveď služby Estofex
predpoveď služby Estofex, zdroj: estofex.org
 

Estofex očakáva počas dnešného dňa výskyt búrok hneď v niekoľkých krajinách, no naše územie, ako aj sever Maďarska bude patriť k oblastiam, kde sa očakávajú tie najintenzívnejšie búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd