Skládky odpadu majú veľký vplyv na klímu. Vypúšťajú veľké množstvo metánu

Skládky odpadu majú veľký vplyv na klímu. Vypúšťajú veľké množstvo metánu
Veronika Sádovská

Skládky odpadu produkujú významné množstvo metánu, ktorý je zodpovedný za skleníkový efekt a otepľovanie klímy. Ľudská činnosť do veľkej miery spôsobuje problémy našej vlastnej planéte.

Odborníci v novej štúdii zistili, že skládky majú ďalší negatívny vplyv na Zem v dôsledku nekontrolovaných emisií metánu. Doteraz sa hovorilo hlavne o kontaminácii pôdy a vody v dôsledku presakovania škodlivých látok zo skládok odpadov. Situácia je ale možno ešte oveľa horšia.

Štúdia trvala od roku 2018 do roku 2022 na 50 skládkach v 18 amerických štátoch, čo je približne jedna pätina z 1200 oblastí, kde likvidujú odpad skládkovaním v rámci Spojených štátov.

Nové zistenia prekvapili

Podľa vykonávateľa štúdie R. Durena ľudia predtým nechápali úlohu skládok pri globálnom otepľovaní, ale teraz sa zistilo, že metán sa na takýchto miestach uvoľňuje v trikrát väčšom množstve ako sa prezentovalo v oficiálnych zdrojoch.

 

Ročné uvoľňovanie tohto plynu zo skládok je porovnateľné so škodlivými účinkami a emisiami z 23 miliónov áut. A to sú údaje, ktoré extrahovali a zovšeobecnili na skládky v Spojených štátoch amerických.

Porovnateľné množstvo môžeme vypočítať pre Európu a ďalšie pre Indiu a Čínu či iné ázijské krajiny a africké krajiny, kde triedenie odpadu nepoznajú a všetko končí na gigantických horách odpadu.

V dôsledku rozkladu odpadu v podmienkach nedostatku kyslíka sa môže uvoľniť veľmi veľa metánu. Podľa odborníkov sa to stáva vtedy, keď organické odpadky ležia hlboko pod ďalšími umelými odpadmi a tie spôsobujú nedostatok kyslíka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd