Škody po búrkach na západe napáchali najmä krúpy. Slovákov čakajú ďalšie vlny búrok

Peter Minárik

Zasiahli nás ďalšie silnejšie búrky, ktoré páchali aj škody a pokojné počasie nekončí. Aj počas víkendu nás čakajú vlny intenzívnych búrok, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné a dokonca môžu páchať aj materiálne škody. To najpodstatnejšie by sa malo diať v noci na nedeľu.

Záver pracovného týždňa priniesol na naše územie ďalšiu vlnu pomerne intenzívnych búrok. Tie sa už v skorých ranných hodinách tvorili na juhu stredného a na východnom Slovensku a postarali sa o búrlivé ráno. Numerické modely však avizovali, že to hlavné, nás čaká aj počas dňa.

Najskôr sa mali búrky vyskytovať na východnom Slovensku a v druhej polovici popoludnia aj na západnom Slovensku. Na západe boli búrky nakoniec silnejšie, ako sa pôvodne očakávalo. Problémom bolo najmä intenzívne krupobitie, ktoré prinášalo až 3 cm krúpy.

Padali až 3 cm krúpy

Prvé búrky vznikali v oblasti Záhoria. Hneď v oblasti Lozorna a Rohožníka vyprodukovala silná supercelárna búrka až 3 cm krúpy. Veľkým krúpam dopomáhal faktor, že vo vyšších vrstvách sa nachádzal vlhší vzduch a horná hranica búrkovej bunky, tak mohla rásť poriadne vysoko. Radary zaznamenali hornú hranicu búrky až vo výške 18 km.

Práve výška búrkovej bunky umožnila, že sa vyskytovali intenzívne krúpy, ktoré mali priemer až okolo 3 cm.

takéto krúpy padali v Lozorne
takéto krúpy padali v Lozorne, foto: Kristína Vojteková

Búrkové bunky následne postupovali cez Malé Karpaty nad Podunajskú nížinu. Práve v západnej časti Podunajskej nížiny sa vyskytovalo hneď niekoľko ďalších superciel, ktoré taktiež produkovali väčšie krúpy.

takéto krúpy padali v Limbachu
takéto krúpy padali v Limbachu, Milan Beňo
 

Búrky spôsobili škody

Krupobitie, ktoré sa vyskytovalo v oblasti západného Slovenska poškodilo niekoľko rastlín a plodín. Škody sú našťastie menšieho charakteru. 

Krúpy poškodzovali listy rastlín a plodín, stromy zbavovali listov a vplyvom krupobitia sa na zemi vytvárala aj vrstva krúp.

krúpy v Šali spôsobovali škody na úrode
krúpy v Šali spôsobovali škody na úrode

V oblasti Záhoria však problémy spôsoboval aj silný vietor. Počas búrky bol zaznamenaný downburst, ktorý lámal stromy. Poškodenia hlási napríklad zámocký park v Malackách.

Zámocký park v Malackách poškodil vietor
Zámocký park v Malackách poškodil vietor, foto: Mario Reus Danihel

Čakajú nás ďalšie vlny búrok

Počasie hrozí na našom území aj nasledujúce dni. Nad našou oblasťou sa bude vlniť studený front a súčasne k nám od juhozápadu bude prúdiť teplejší vzduch. Ten bude vysoko-energetický. Počas dňa sa bude prehrievať a to podnieti ďalšiu vlnu silných búrok.

V sobotu by po väčšinu dňa malo na našom území prevládať slnečné a teplé počasie, ktoré môže na západe zodvihnúť teploty až nad tropickú hranicu +30 °C. Prvé prehánky a búrky sa budú tvoriť popoludní na východe, no predbežne to vyzerá len na slabšiu búrkovú činnosť.

 

V noci zo soboty na nedeľu to v našej oblasti vyzerá tak, že počas večerných hodín začne v prehriatom vzduchu nad oblasťou Rakúska, Maďarska, Moravy a západného Slovenska vznikať búrkový systém, ktorý sa následne bude pohybovať cez naše územie k východu. Búrky by mohli byť veľmi intenzívne.

V nedeľu už tak teplo ako v sobotu nebude, no rozhodne nebude ani chladno. Nad hranicu +30 °C by sme sa už dostať nemali, keďže sa počas dňa bude vytvárať ďalšia kopovitá oblačnosť, ktorá prinesie početné búrky.

Najpokojnejšie počasie nás teda čaká v sobotu, no od sobotňajšieho večera to opäť na našom území vyzerá na mimoriadne búrlivé počasie. Viac o vývoji v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd