Škody po zemetrasení na východe Slovenska odhadujú v miliónoch eur. Vláda prispeje sumou 1,5 milióna

Škody po zemetrasení na východe Slovenska odhadujú v miliónoch eur. Vláda prispeje sumou 1,5 milióna
Dominik Cenkner

Od ničivého zemetrasenia na východe Slovenska uplynulo už 27 dní. Obyvatelia zasiahnutých obcí sa z neho stále spamätávajú a pomaly odstraňujú jeho následky.

Škody v obciach na východnom Slovensku, ktoré začiatkom októbra zasiahlo zemetrasenie, sa aktuálne odhadujú na takmer tri milióny eur. Pre TASR to potvrdil prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan s tým, že toto číslo ešte nie je konečné.

„Samozrejme, sú to odhadované škody, pretože nemáme ešte započítanú napríklad výstavbu nových studní tam, kde sa stratila voda, alebo opravu vodovodu v škôlke v Ďapalovciach a iné veci, ktoré súvisia so zemetrasením,“ uviedol Harvan. Dodal, že takisto nemajú ešte vyčíslené škody na kostoloch a cirkevných budovách.

Aktuálne sa podľa jeho slov vytvárajú statické posudky pre domy, ktorých majitelia sa rozhodli, že ich chcú zbúrať, pretože sú už neopraviteľné. Všetky dokumenty potrebné k búraniam, ktoré by potom štát verifikoval, sa zasielajú na sekciu krízového riadenia.

Trvá to dlho, ale...

„Každá žiadosť sa posudzuje individuálne. Momentálne máme už na sekcii tri domy na posúdenie z okresu Humenné a tento, prípadne budúci týždeň do 12 domov by sme mali dať na sekciu na prehodnotenie na búracie práce, ktoré bude verifikovať štát,“ priblížil Harvan.

Ako povedal, sú tiež v úzkom kontakte so Slovenskou agentúrou životného prostredia. „Ministerstvo životného prostredia SR sa rozhodlo cez agentúru pomôcť. Chystá sa výzva len pre domy zasiahnuté zemetrasením,“ doplnil Harvan.

Pomoc prisľúbila aj vláda

Vláda vyčlenila 1,5 milióna eur na pomoc obciam a právnickým osobám po zemetrasení, ktoré zasiahlo východné Slovensko 9. októbra. Rozhodla o tom na štvrtkovom zasadnutí.

Z vyčlenenej sumy má ísť 1.156.750 eur dotknutým obciam. Ďalších 343.250 eur má ísť farnostiam a cirkvám.

„Celkový rozsah škôd predstavuje približne 16.000.000 eur, z toho škody za približne 10.000.000 eur vznikli na verejných stavbách a škody približne za 6.000.000 eur vznikli na rodinných domoch. Poškodených zemetrasením bolo viac ako 800 rodinných domov, 19 materských a základných škôl, desiatky obecných úradov a kultúrnych domov, kostolov, farských budov a iných sakrálnych stavieb,“ priblížila vláda v predložených materiáloch.

Východ Slovenska zasiahlo zemetrasenie 9. októbra. Malo silu 4,9 magnitúdy a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd