Silné mrazy opäť udreli a spôsobili rozsiahle škody naprieč Slovenskom. Poľnohospodári a záhradkári hlásia zničenú úrodu ovocia aj zeleniny. Pozor, treba sa pripraviť ešte na jednu poriadne mrazivú noc.
Slovensko zasiahla ďalšia vlna mrazov, ktorá zanechala za sebou spúšť na poliach, v sadoch aj v záhradkách. Poľnohospodári len neveriacky krútia hlavami – po extrémne teplom apríli prišiel prudký zvrat a teploty klesli až pod -10 °C. Mrazy poškodili nielen ovocné stromy, ale už aj zeleninu, čo predznamenáva ďalšie výrazné výpadky úrody.
Ešte pred pár dňami sme sa tešili z letných teplôt nad +30 °C, no noc zo štvrtka na piatok priniesla jedno z najchladnejších rán tejto jari. V Slovenskom raji vo Veľkej Poľane bolo nameraných až -11,3 °C – ide o druhú najnižšiu teplotu pod 1000 m n. m. zaznamenanú na Slovensku.
Mráz sa vyskytol prakticky na celom území vrátane nížin. Prízemný mráz, ktorý sa objavil aj v južnejších oblastiach, sa podpísal pod výrazné škody.
Najhoršie dopadli oblasti severného Slovenska, kde teploty klesli k -4 °C. Poľnohospodári odtiaľ hlásia značné škody najmä na jahodách – tie mráz zničil takmer úplne.
Na Kysuciach zas zamrzli papriky. Výpadky však hlásia aj pestovatelia z juhozápadu Slovenska. Okrem zeleniny mrazy poškodili aj ovocné stromy. Utrpeli jablone, hrušky, marhule a čerešne, ktoré sú práve v najcitlivejšom období kvitnutia alebo sa už začali tvoriť drobné plody.
Stačí len niekoľko hodín pri mrazoch okolo -2 °C a kvety či mladé plody sú zničené. To znamená, že očakávaná úroda sa môže dramaticky znížiť.
Čaká nás ešte jedna poriadne mrazivá noc a v najbližších dňoch už nastane mierne oteplenie, nočné mrazy však ešte nie sú úplne vylúčené.
Treba sa teda pripraviť ešte na jednu poriadne mrazivú noc, kedy prízemný mráz hrozí už aj v nížinách Slovenska. Zajtra sa zobudíme do ešte chladnejšieho rána ako dnes.
V najjužnejších oblastiach sa vo výške 5 cm nad povrchom očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu 0 °C až -3 °C, na severe -2 °C až -7 °C.
Pre poľnohospodárov ide o ďalšiu ťažkú skúšku, ktorá môže ovplyvniť tohtoročnú ponuku domácich produktov na trhoch aj v obchodoch.