Skutoční hrdinovia: Internetom kolujú zábery ľudí, ktorí pomáhali pri vyčíňaní hurikánu

Dominik Cenkner

Hurikán Ian na mnohých miestach zničil všetko, čo mu stálo v ceste. Najskôr to bola Kuba, potom Florida a následne aj Južná a Severná Karolína. Jednu vec sa mu však predsa len zničiť nepodarilo - ľudskosť.

Po tom, čo západné pobrežie Floridy zasiahol hurikán Ian, začali internetom kolovať videá, ktoré ukazujú pozoruhodné činy ľudí. Tí ani na sekundu nezaváhali, aby pomohli svojim susedom z rozbúrených vôd.

Pomoc v ťažkých chvíľach potrebovali seniori, rodiny s deťmi ale aj zvieratá. Prinášame vám preto niektoré z príbehov, ktoré dokazujú, že aj keď Ian zničil množstvo vecí, predsa len nezničil ľudskosť.

Začnime austrálskym kameramanom Glenom Ellisom, ktorý sa zapojil do pomoci ohrozeným osobám počas stredajšieho priameho prenosu 7News. Odhodil kameru a vbehol do vody, aby pomohol rodine s deťmi preniesť ich veci na vyššie položené miesto.

Pomôcť mal hneď viacerým ľuďom. Keď sa vrátil za kameru, reportér, ktorý bol na mieste spolu s ním, ho pochválil. „Dobrá práca, Glen! Glen vybehol a pomáhal ľuďom,“ povedal reportér Tim Lester o svojom kolegovi počas živého vysielania.

Pridali sa aj ďalší

Na pomoc ľuďom vyrazili aj miestni hasiči. V meste Napoli na Floride museli zachraňovať ženu z potopeného auta.

Jeden z nich najprv rozbil zadné okno, pomohol žene otvoriť dvere, nasadil jej záchrannú vestu a dostal ju zo zaplaveného auta. V príspevku pod videom potom floridskí hasiči pripísali odkaz ľuďom, ktorí sa napriek vydanej výstrahe vydali na cestu. „Nech je to pre vás ponaučením, aby ste v prípade povodní nevyrážali na cesty,“ odkázali hasiči.

V zaplavených autách uviazli aj ďalší obyvatelia Floridy. Jednému seniorovi našťastie pomohla skupina štyroch mužov. Najprv ho opatrne vytiahli z auta a potom ho na rukách preniesli na bezpečné miesto.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LEMI GAVRA (@lemigavra)

Ian spustošil Floridu

Hurikán Ian zasiahol v stredu večer nášho času západné pobrežie Floridy so silou hurikánu 4. kategórie a rýchlosťou vetra až 241 kilometrov za hodinu. Podľa guvernéra prinútila evakuovať viac ako 2,5 milióna ľudí a spôsobila najhoršie záplavy v štáte za posledných 500 rokov.

Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí zomrelo v dôsledku búrky na Floride. Oficiálne je potvrdených 45 obetí. Číslo však s určitosťou bude narastať.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok povedal, že Ian by mohol byť najsmrteľnejším hurikánom v histórii Floridy. „Počet obetí je zatiaľ nejasný, ale podľa prvých správ by mohlo dôjsť k značným stratám na životoch,“ povedal. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd