Slnečné dni nateraz skončili. Od štvrtka sa vám zídu dáždniky a potrápiť nás môžu aj búrky

Dominik Cenkner

Posledné aprílové dni sa niesli v znamení slnečného a teplého počasia. Tomu je však nateraz koniec. Počasie si pre nás od dnešného dňa pripravilo zmenu.

Záver apríla priniesol po dlhej epizóde chladnu stabilné, slnečné a najmä teplé dni. Teploty sa šplhali vysoko a napríklad letný deň - kedy teplota vystúpi nad +25 °C - zaznamenali aj na Orave.

Pekné počasie vydržalo aj vo sviatočný, prvý májový deň. Prevláda zväčša jasná, alebo len málooblačná obloha bez zrážok. Iná situácia bola v západnej časti Európy.

Tam sa už o slovo prihlásil studený front, ktorý do Francúzska priniesol nielen citeľné ochladenie, ale aj intenzívne búrky. Tie v uplynulých hodinách spôsobili množstvo škôd.

 

Sprevádzané totiž boli prívalovými zrážkami, silným vetrom, ale aj krúpami. Niektoré z nich mali priemer aj viac ako 5 centimetrov.

Počasie vo štvrtok 2. mája

Zmenu počasia budeme dnes pozorovať aj na našom území. Do našej oblasti bude od západu zasahovať plytká tlaková níž so stredom nad Nemeckom. Po jej prednom okraji k nám začne od juhu prúdiť vlhší vzduch.

Štvrtok preto bude oblačný až zamračený. Len na východe bude prechodne oblačnosti aj menej.

Najmä na západe treba počítať s prehánkami. Vylúčené pritom nie sú ani búrky.

Riziko búrok na Slovensku vo štvrtok 2. mája o 17:00 h
Riziko búrok na Slovensku vo štvrtok 2. mája o 17:00 h, meteologix.com

Po čase sa vám tak zídu aj dáždniky. Očakáva sa, že pri prehánkach spadne do 5 mm zrážok, avšak pri búrkach to môže byť aj trojnásobne viac, teda okolo 15 mm.

Aj keď nás čaká zmena v počasí, nebude to až taká katastrofa. Nečaká nás totiž výraznejšie ochladenie. Vo štvrtok sa denné maximálne teploty budú pohybovať v rozmedzí od +18 °C do +23 °C.

Teplejšie bude na juhovýchode krajiny. Tam môže ortuť v teplomeroch ukazovať až do +25 °C.

Počasie bude znepríjemňovať aj vietor, fúkať bude od juhovýchodu s rýchlosťou 2 až 7 m/s. Na západe môže nabrať ešte viac na sile, okolo 10 m/s, pričom v nárazoch môže dosahovať až 16 m/s (60 km/h). Na strednom a východnom Slovensku bude spočiatku fúkať slabý vietor.

Počasie v prvý májový víkend

S podobným charakterom počasia možno počítať aj v nasledujúcich dňoch. Prevládať bude oblačná obloha, miestami so zrážkami či búrkami.

Ani prvý májový víkend výraznejšie ochladenie neprinesie. Denné maximálne teploty vystúpia do +25 °C.

 

Viac informácií ponúka naša predpoveď počasia. K dispozícii sú údaje až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd