Slnečné erupcie na Zemi teraz spôsobujú výpadky rádiových frekvencií

Peter Minárik

Niekoľko oblastí na našej planéte zápasí s problémami príjmu rádiových frekvencií. Tie narúšajú slnečné erupcie. Problémy sa dotýkajú predovšetkým veľmi nízkych rádiových frekvencií.

Satelity NASA detekovali na Slnku obrovskú slnečnú škvrnu, ktorá chŕli ultrafialové žiarenie do slnečnej sústavy. Niekoľko vĺn žiarenia dorazilo až do našej atmosféry a niektoré časti Zeme zostali bez rádiových frekvencií.

Problémy spôsobujú slnečné erupcie

Za aktuálnymi problémami na našej planéte sú slnečné škvrny na Slnku, ktoré sú zvyčajne chladnejšie ako zvyšok našej najväčšej hviezdy.

Aj keď sa hovorí, že sú tieto miesta chladnejšie, tak v skutočnosti dosahuje teplota na povrchu slnečnej škvrny teplotu zhruba 3500 °C. To je však menej ako povrch Slnka, ktorý má teplotu približne 5500 °C.

Slnečné škvrny bývajú chladnejšie, pretože sú oblasťami silných magnetických polí. Magnetizmus je taký silný, že zabraňuje úniku časti tepla.

Ako sa však zvyšuje magnetické pole, tak sa zvyšuje tlak v slnečnej škvrne, ktorý môže explodovať vo forme slnečnej erupcie. Aktuálne slnečné erupcie nespôsobujú geomagnetické búrky, ale spôsobujú výpadky nižších rádiových frekvencií.

Výpadky frekvencií pod 20 MHz

Slnečná škvrna označená ako AR2824 bola objavená minulý týždeň. Odborníci ju niekoľko dní sledovali. Po jej ospalej aktivite teraz vzplanula.

Prvé vzplanutie triedy C4.8. nastalo ešte počas včerajšieho dňa vo večerných hodinách nášho času. V skorých ranných hodinách však došlo ešte k silnejšiemu vzplanutiu triedy C6.1..

Ionizačné vlny prechádzajúce hornou atmosférou Zeme spôsobili krátkovlnné rádiové výpadky v Severnej Amerike 21. mája a v juhovýchodnej Ázii dnes 22. mája.

Rádioamatéri, letci a námorníci si mohli všimnúť neobvyklé správanie pri frekvenciách pod ~ 20 MHz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd