Slnečné maximum možno začalo skôr, ako vedci predpokladali. Ako nás to ovplyvní?

Slnečné maximum možno začalo skôr, ako vedci predpokladali. Ako nás to ovplyvní?
Veronika Sádovská

Vedci predpokladali, že slnečné maximum začne až budúci rok, avšak naša najbližšia hviezda ich pravdepodobne prekvapila. Maximum slnečnej aktivity v tomto 11-ročnom cykle už možno začalo tento rok.

Hoci sa očakávalo, že slnečné maximum začne až budúci rok, naša hviezda sa už môže nachádzať v najaktívnejšej fáze svojho 11-ročného cyklu. S istotou sa to však dozvieme až potom, čo sa Slnko začne upokojovať, informoval portál Live Science.

Počas maxima sa počet tmavých škvŕn na povrchu Slnka výrazne zvyšuje. V dôsledku toho spôsobujú častejšie a silnejšie slnečné búrky, z ktorých niektoré môžu dosiahnuť Zem, čo spôsobuje rádiové zatmenia aj nádherné polárne žiary. Silnejšia aktivita môže priniesť túto žiaru aj južnejšie od polárneho kruhu, napríklad aj k nám, ako sme to nedávno zažili.

 

Táto zvýšená aktivita je spôsobená postupným prepletaním siločiar magnetického poľa Slnka. Ale v určitom bode slnečného maxima sa tieto magnetické čiary zlomia, čo vedie k úplnému prevráteniu magnetických pólov hviezdy. Slnko sa potom začne upokojovať a nakoniec dosiahne minimum, keď slnečné škvrny a búrky takmer úplne zmiznú. Potom začne ďalší približne 11-ročný cyklus.

Predpoveď sa zmenila

V roku 2019 Centrum predpovede vesmírneho počasia (SWPC), ktoré vedie americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA), zverejnilo predpoveď pre aktuálny slnečný cyklus (Solárny cyklus 25), ktorý sa začal v tom roku. 

Predpoveď, ktorú vypracovala skupina vedcov z NOAA, NASA a Medzinárodnej agentúry pre vesmírne prostredie, predpovedala, že nadchádzajúce slnečné maximum bude svojou silou porovnateľné s relatívne slabým predchádzajúcim cyklom (Solárny cyklus 24) a pravdepodobne nenastane skôr ako v roku 2025.

Nedávno si však iní vedci všimli, že správanie Slnka sa od tejto predpovede líši. Slnečné škvrny sa objavovali oveľa častejšie, ako sa očakávalo, a vytvárali silné slnečné búrky oveľa častejšie, ako sa predpokladalo.

V júni minulého roka niekoľko výskumníkov oznámilo, že slnečné maximum pravdepodobne začne skôr a bude aktívnejšie, ako naznačovali pôvodné predpovede. Začne pravdepodobne už tento rok.

 

Vlani v októbri Center for Space Weather Prediction uznalo, že pôvodné predpovede boli nepresné a vydalo aktualizovanú predpoveď, ktorá hovorí, že slnečné maximum by mohlo začať medzi januárom a októbrom tohto roku.

Premenlivá slnečná aktivita 

Slnečná aktivita je odvtedy premenlivá, s prudkým nárastom v decembri a nezvyčajným útlmom v januári. To ešte viac sťažuje predpovede o začiatku slnečného maxima. Aktivita však bola vo februári vysoká, čo môže naznačovať, že začalo slnečné maximum.

Zvýšená slnečná aktivity bude znamenať, že silnejšie geomagnetické búrky, aké zažívame posledné mesiace, výpadky GPS signálu či polárne žiary sa budú vyskytovať aj v našich podmienkach častejšie. Tieto udalosti môžu ovplyvniť aj senzitívnejších ľudí.

Centrum pre predpoveď počasia vo vesmíre zvyčajne oznamuje až spätne, kedy slnečné maximum začalo, najmenej ale sedem mesiacov po tom, čo počet slnečných škvŕn začal klesať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd