Slnko dosiahne svoje maximum už v roku 2024. Čo sa zmení a aký to bude mať vplyv na našu planétu?

Veronika Salayová

Tak ako Mesiac či naša Zem, aj Slnko má svoje fázy aktivity, ktoré prechádzajú z maxima do minima. Naše Slnko sa teraz blíži k svojmu maximu, ktoré môže nastať už budúci rok. Čo to pre našu planétu bude znamenať? 

Nový výskum naznačuje, že Slnko by mohlo dosiahnuť vrchol svojho súčasného cyklu aktivity v roku 2024, teda rok pred oficiálnymi prognózami. Tím odborných špecialistov nedávno zverejnil svoje nové odhady súčasného slnečného cyklu. Ich prognóza je taká, že Slnko svoje maximum dosiahne koncom roka 2024, čo je o rok skôr, ako predpovedali špecialisti z NASA či NOAA.

Cyklus podľa tohto odborného tímu dosiahne počas svojho maxima asi 185 slnečných škvŕn v priebehu mesiaca. Súčasný cyklus, ktorý je 25. v poradí od začiatku záznamov v roku 1755, sa začal v roku 2019 a podľa oficiálnych predpovedí sa očakávalo, že bude extrémne mierny, s vrcholom asi 115 slnečných škvŕn za mesiac v roku 2025. 

Magnetická aktivita Slnka sa prejavuje počtom slnečných škvŕn a slnečných erupcií. Jednotlivé cykly sa líšia v intenzite, pričom najslabšie produkujú menej ako 100 slnečných škvŕn za mesiac počas maxima a najsilnejšie dosahujú vrchol takmer 300.

Prognózy od NASA a NOAA sa nenapĺňajú

Aktuálny slnečný cyklus nasledoval po extrémne slabom 24. cykle. NASA aj NOAA predpovedali, že aj tento súčasný cyklus bude rovnako sklamaním. Odkedy však cyklus v roku 2022 nabral na sile a neustále prekonáva oficiálne predpovede, viac a viac zodpovedá alternatívnej prognóze vyvinutej tímom vedeným výskumníkom NASA Robertom Leamonom a Scottom McIntoshom, zástupcom riaditeľa Národného centra pre výskum atmosféry.

Prečo sú výsledky Leamona a McIntosha také odlišné od oficiálnych odhadov a prečo sú bližšie k realite? Treba poznamenať, že predpoveď slnečného cyklu je stále len orientačná, pretože množstvo údajov dostupných pre počítačové modelovanie je dosť obmedzené.

Leamon a McIntosh vo svojich štúdiách skúmajú alternatívne spôsoby predpovedania správania Slnka na základe magnetickej aktivity hviezdy. Analýzou historických záznamov zistili, že sila každého nasledujúceho cyklu závisí od toho, kedy magnetické pole predchádzajúceho cyklu úplne zanikne.

Táto udalosť, ktorú tím nazval „terminátor“, nenastáva presne pri nečinnosti, ale až o 2 roky neskôr, keď sa pomaly začína ďalší slnečný cyklus.

Výskumníci sa domnievajú, že pochopenie slnečných cyklov môže priniesť presnejšie predpovede, ak nie sú orámované minimami, ale skôr udalosťami ukončenia, teda nie od minima po ďalšie minimum, ale od jedného terminátora po druhý terminátor.

Čo máme očakávať?

Pre nás na Zemi to znamená, že pravdepodobne smerujeme do obdobia častejších polárnych žiar, ktoré vyvolajú intenzívnejšie geomagnetická búrky. Silné geomagnetické búrky môžu narušiť správne fungovanie satelitov a tie okrem toho, že prestanú fungovať, môžu dokonca aj vypadnúť z obežnej dráhy. 

Pre náš každodenný život to znamená, že bude dochádzať k relatívne častým výpadkom signálu, či už mobilného, alebo internetového, GPS systémy nebudú fungovať správne a naruší sa aj rádiový prenos na určitých frekvenciách. 

Podľa prognóz týchto špecialistov nás najefektívnejšie a najsilnejšie udalosti čakajú po maxime, teda v rokoch 2025 a 2026.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd