Slnko je čoraz aktívnejšie. Čaká nás ďalšia geomagnetická búrka

Veronika Salayová

Slnko je stále viac a viac aktívnejšie. V stredu vyprodukovalo ďalšiu slnečnú erupciu triedy X, ktorá bola v poradí už 7. v roku 2023. Záblesk spôsobil rozsiahle výpadky rádia vo svete. 

V stredu Slnko opäť dokázalo svoju silu vypustením veľmi prudkej erupcie triedy X, najvyššieho z hľadiska uvoľnenej energie. Erupcia bola spojená s veľkou slnečnou škvrnou AR3256, ktorá sa nachádza na juhozápade Slnka.

Táto erupcia spôsobila na Zemi výpadky rádia na dlhé minúty, konkrétne  v juhovýchodnej Ázii, na Novom Zélande a v Austrálii.

Išlo v poradí už o 7. takúto silnú erupciu v tomto roku, čo nasvedčuje tomu, že Slnko sa dostáva do svojej najaktívnejšej fázy. Minulý rok bolo erupcií triedy X celkovo 7 v priebehu celého roka a tento rok sa počet silných erupcií vyrovnal, a to je len marec!

Geomagnetická búrka už túto noc

Slnko totiž mieri k svojmu maximu, ktorý by podľa prognóz odborníkov mal nastať v roku 2025. Znamená to, že Slnko je stále viac a viac aktívne a bude dochádzať k ďalším častým erupciám, ktoré na Zemi vyvolajú aj početnejšie geomagnetické búrky.

Jedna geomagnetická búrka nastala už dnes, kedy magnetosféru Zeme zasiahol prúd nabitých častíc. Počas dnešnej noci tak budú pozorovateľné polárne žiary v severnej Európe a v Kanade.

Pôjde o geomagnetickú búrku triedy G1, čo je len slabšia búrka. Avšak aj táto môže na krátky čas narušiť správne fungovanie satelitných technológií, preto ak nastanú výpadku signálu, tak budete vedieť prečo. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd