Slnko rozpútalo geomagnetickú búrku triedy G3. Prečo bola ale polárna žiara taká slabá?

Slnko rozpútalo geomagnetickú búrku triedy G3. Prečo bola ale polárna žiara taká slabá?
Veronika Sádovská

Ako sa očakávalo, výrony koronálnej hmoty (CME) zasiahli magnetické pole Zeme včera, 24. marca, a rozpútali silnú búrky v zemskej magnetosfére. Nakoniec bola silnejšia ako sa predpokladalo.

Vyvrhnuté časti zo Slnka včera popoludní o 15:37 zasiahli aj Zem. „Náraz otvoril trhlinu v magnetosfére našej planéty a rozpútal geomagnetickú búrku triedy G4, najsilnejšiu od septembra 2017," povedal astrofyzik Tony Phillips pre špecializovaný web SpaceWeather.com.

Dvojitá erupcia na Slnku

Ešte deň predtým, 23, marca, sa na Slnku vytvorila nezvyčajne silná erupcia. Išlo dokonca o dvojitú erupciu triedy X. Túto výnimočnú udalosť pozoroval aj teleskop Národného slnečného observatória v Austrálii, ktorý pozoroval 2 slnečné škvrny, AR3614 a AR3615, ktoré spôsobili „tandemovú" explóziu.

 

Geomagnetická búrka vyvolaná touto udalosťou sa začala cez víkend a očakávalo sa, že zosilnie až do G3. Pri takejto búrke je možné pozorovať polárnu žiaru aj na našom území. Nestalo sa tak. Žiara bola len veľmi slabá. Prečo tomu tak bolo?

Dôvodom bol tento ukazovateľ

Na Slovensku sme nakoniec mohli pozorovať polárnu žiaru len veľmi krátky čas a veľmi slabú. Dôvodom prečo tomu tak bolo, bol ukazovateľ Bz, je to zložka meziplanetárneho magnetického poľa.

Ak je tento ukazovateľ záporný, častice lepšie vstupujú do zemskej atmosféry. Včera to tak nebolo. Avšak polárnu žiaru sledovali napríklad na Novom Zélande. Polárnu žiaru tam mohli sledovať aj napriek prichádzajúcej búrke.

„Zobudil som sa skoro, a keď som videl, že sa blíži búrka, vyskočil som z postele a bežal som na svoju obľúbenú vyhliadku v Hoopers Inlet," povedal fotograf Ian Griffin pre SpaceWeather.com. „Krásna polárna žiara bola ľahko viditeľná napriek mrakom a jasu Mesiaca."

 

Ako vzniká polárna žiara?

Polárna žiara vzniká vtedy, keď elektricky nabité častice slnečného vetra, hlavne elektróny ale aj protóny, alfa-častice a niektoré ťažké ióny dopadajú na vrchnú vrstvu atmosféry. Náraz častice spôsobí u molekuly alebo atómu nabudenie zodpovedajúce zmenenej elektrónovej konfigurácii. Elektrón teda obrazne „vyskočí“ na vyššiu energetickú hladinu.

Po krátkom čase sa elektrón vráti na pôvodnú hladinu a je vylúčené svetlo (fotón). Všeobecne sa tomu hovorí fluorescencia. Pokiaľ je elektrón odtrhnutý od atómu alebo molekuly a následne sa do atómu alebo molekuly vráti za uvoľnenia svetla, hovoríme o rekombinácii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd