Slnko spustilo erupciu triedy X. V Európe spôsobila masívny výpadok rádiového signálu

Slnko spustilo erupciu triedy X. V Európe spôsobila masívny výpadok rádiového signálu
Veronika Salayová

Na Slnku došlo k silnej erupcie triedy X. Časti Zeme zaznamenali dočasnú alebo úplnú stratu rádiových signálov. Ak ste mali aj vy problém s rádiom, tak tu je odôvodnenie...

Slnko pokračuje vo svojej hyperaktivite s ďalšou silnou slnečnou erupciou. K ďalšej erupcii triedy X4,5 došlo v pondelok o 08:35 h. Po tejto veľmi silnej slnečnej erupcii zažili časti Zeme dočasnú alebo úplnú stratu vysokofrekvenčných (HF) rádiových signálov vrátane Ázie, Európy a Afriky. 

Ak ste aj vy zaznamenali výpadky signálu alebo dokonca žiadny signál, tak vedzte, že za to mohla zvýšená aktivita Slnka.

Solar Dynamics Observatory NASA počas tejto silnej erupcie zaznamenala aj extrémny ultrafialový záblesk, informuje SpaceWeather

záblesk na Slnku
záblesk na Slnku, zdroj: NASA
 

Výpadky rádia trvali hodinu

Podľa SWPC NOAA spôsobila táto slnečná erupcia širokú oblasť výpadku HF rádiovej komunikácie, stratu rádiového kontaktu na približne hodinu na Slnkom osvetlenej strane Zeme. Nízkofrekvenčné navigačné signály podľa ich vyhlásenia degradovali približne hodinu.

Stalo sa tak po sérii predchádzajúcich erupcií slnečných škvŕn začiatkom mesiaca, ktoré taktiež spôsobili rozsiahle výpadky krátkovlnného rádia v Austrálii, Japonsku a Číne. 

Klasifikácia R3

Slnečné erupcie sú klasifikované na základe ich sily, počnúc triedou B, ktorá je najslabšia, až po najsilnejšiu, triedu X. Existujú 4 triedy a každá predstavuje 10-násobné zvýšenie svojej energie.

 

Okrem toho je každé vzplanutie spojené s číslom týkajúcim sa jeho relatívnej sily. Najnovšia erupcia bola X4,5, čo tiež zodpovedá stupnici „R“ pre rádiové výpadky v rozsahu od 1 do 5. Čím vyššie na stupnici ideme, tým väčšie účinky máme na Zem. Z R3, ako je ten včerajší, klasifikovaný ako „silný“, máme vo všeobecnosti v priemere okolo 175 na cyklus (cyklus trvá 11 rokov).

Podľa NOAA majú obe škvrny s označením 3663 a 3664 na Slnku potenciál zostať aktívne do 8. mája. Očakáva sa mierna až vysoká slnečná aktivita so zvýšenou pravdepodobnosťou ďalších erupcií tried M a X.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd