Slováci sa opäť dočkali. Nad hlavami nám žiari POLÁRNA ŽIARA. Vidieť ju aj v Bratislave

Dominik Cenkner

Predpovedať, kde sa vyskytne polárna žiara je veľmi náročné. Stačí málo a situácia môže byť úplne iná. V piatok večer sa však Slováci dočkali, tak ako naznačovali predpovede, tak sa aj deje. Nad hlavami nám žiari polárna žiara.

Z meteorologického hľadiska je pre pozorovanie polárnej žiary dôležitá jasná obloha. Podvečer ešte na Slovensku prevládala oblačná obloha, ale mraky začali od severozápadu postupne ustupovať.

Na časti Slovenska sa tak vyjasnilo, vďaka čomu vznikajú nádherné zábery polárnej žiary. Tá je však natoľko silná, že ju môžu prostredníctvom fotoaparátu pozorovať napr. aj na východe krajiny, kde je oblačnosti ešte viac.

 

Dôkazom toho sú fotografie zo Zemplínskych Hámrov v okrese Snina, či z Jasenova v okrese Humenné. Polárnu žiaru dokonca vidieť aj v našom hlavnom meste - Bratislave. Tam však podmienky na pozorovanie sťažuje svetelný smog. Všetky krásne zábery nájdete v závere článku v priloženej fotogalérii.

Polárna žiara nad Bratislavou
Polárna žiara nad Bratislavou, Michal Frajkor

Polárna žiara dorazila vďaka silnej geomagnetickej búrke

Jedna, avšak pravdepodobne kombinácia aspoň dvoch CME - výron koronálnej hmoty dorazila v podvečerných hodinách na monitorovaciu kozmickú loď DSCOVR, ktorá sa od našej planéty nachádza zhruba 1,5 milióna km. Táto družica je pre nás veľmi dôležitá. Informácie z nej nám dávajú vedieť, čo sa o 40-60 minút očakáva na našej planéte.

Predpovede však očakávajú, že sa očakáva ešte silnejšia geomagnetická búrka a to triedy G4. Takáto podobne silná geomagnetická búrka sa naposledy vyskytla v roku 2005 a ide tak o mimoriadne zaujímavú udalosť.

Ako pozorovať polárnu žiaru a kde sa pozerať?

Aby ste mohli polárnu žiaru pozorovať, tak sa vyhnite v prvom rade svetelnému smogu. Ideálne je zájsť mimo obce alebo mesto na vyvýšené miesto.

Pozerajte sa smerom na sever a hľadajte červenkasté až fialové farby, ktoré bude možné pozorovať. Treba si však uvedomiť, že ľudské oko má niekedy problém rozlíšiť spektrum farieb. Ak teda polárnu žiaru nevidíte, tak je jeden istý spôsob ako sa o tom presvedčiť, že je nad vami.

So svojimi úlovkami sa môžete pochváliť

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite. Napr. spomínanú polárnu žiaru nad Slovenskom.

 

Vaše fotografie môžete posielať do našej skupiny na sociálnej sieti Facebook.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd