Slovákov v rakúskych Alpách zasypala lavína. O život prišiel 40-ročný muž

Slovákov v rakúskych Alpách zasypala lavína. O život prišiel 40-ročný muž
Zuzana Macháčová

V rakúskych Alpách sa zosunula lavína, ktorá si vyžiadala smrť Slováka. Mladšieho muža sneh zasypal len čiastočne.

Na Mölltalerelskom ľadovci v rakúskych Alpách sa v nedeľu popoludní zosunula lavína. O život prišiel 40-ročný Slovák. Jeho 33-ročný kamarát utrpel zranenia, informuje agentúra APA a webová stránka denníka Tiroler Tageszeitung.

Oboch mužov na lyžiach zasypala lavína popoludní v okolí zjazdovky v nadmorskej výške približne 2 700 metrov. Mladšieho sneh zasypal len čiastočne.

Jeden  Slovák to neprežil

Dokázal sa vyslobodiť a dostať sa k horskej stanici a privolať pomoc. Mladší muž utrpel ľahšie zranenia. Vrtuľníkom ho previezli do nemocnice v meste Lienz asi 50 kilometrov juhozápadne od Mölltalerelského ľadovca.

Na mieste zasahovali alpskí policajti, 44 členov horskej služby, 5 pátracích psov, vrtuľníky aj hasiči so špeciálnym svetlometom.

Druhého z mužov napokon objavili záchranári v hĺbke dvoch metrov pod snehom, odkiaľ ho dostali okolo 17:10. Aj keď sa ho pokúšali oživiť, nepodarilo sa im to.

Obaja muži boli vybavení lavínovými vyhľadávačmi a lavínovým ruksakom.

Aj v talianskych Alpách sa zosunula lavína

Dvaja turisti prišli o život pri páde lavíny v talianskych Alpách pri hraniciach so Švajčiarskom, oznámili v nedeľu talianski záchranári.

Lavína sa spustila vo výške približne 2 200 metrov v masíve Formazza v talianskom regióne Piedmont, uviedol hovorca talianskej horskej záchrannej služby Federico Catania.

Jednu z obetí našli v záveji a druhú lavína strhla do jazera. Podľa záchranárov mali obe obete obuté snežnice, ktoré im mali pomáhať pri pohybe v horách. Podľa miestnych médií turisti pochádzali z Lombardie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd