Slovenskí hasiči bojujú s požiarom v Slovinsku

Dominik Cenkner

Viaceré európske krajiny bojujú s ničivými požiarmi, ktoré sa v dôsledku sucha rýchlo šíria. V Slovinsku pritom pomáhajú aj slovenskí hasiči. S najnovšou aktualizáciou sa podelili na sociálnej sieti.

Po včerajšom prílete vrtuľníka UH 60M Black Hawk do požiarmi zasiahnutej oblasti v Slovinsku bol okamžite nasadený do zásahu. Do súmraku sa mu podarilo vykonať 24 zhodov po 2000 litrov vody s bambi vakom. Posádka s modulom leteckého hasenia pomohla hasiť požiar, ktorý ohrozoval dedinku Miren a historický objekt Mirenski Grad.
Vrtuľník zasahuje aj dnes od 8.30 hod. v severnej oblasti požiaru, ktorý ohrozuje obývané oblasti. Hasiči zároveň obsluhujú pozemné čerpacie stanovisko s tromi fireflexami slúžiacimi na plnenie nádrží vrtuľníkov. Rozloha požiaru je aktuálne 2000 hektárov, situáciu na mieste komplikuje množstvo nevybuchnutej munície z I. svetovej vojny. Podľa miestnych obyvateľov sa na mieste môže nachádzať až 70 kg munície na m2. Z tohto dôvodu sa pozemné hasenie vykonáva iba z bezpečných miest, ciest a preverených priestorov.
 
zdroj: facebook.com/@prezidiumhazz
zdroj: facebook.com/@prezidiumhazz
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd