Slovensko čaká ďalšia mrazivá noc. Prízemné mrazy možno očakávať v týchto lokalitách

Slovensko čaká ďalšia mrazivá noc. Prízemné mrazy možno očakávať v týchto lokalitách
Dominik Cenkner

V týchto dňoch svoj sviatok oslavujú traja zmrznutí - Pankrác, Servác a Bonifác. Po nich nasleduje Žofia, ktorá je podľa pranostík ich kuchárkou. A skutočne, Slovensko čaká ďalšia mrazivá noc. Viaceré lokality potrápia prízemné mrazy.

Počasie u nás dnes ovplyvňoval okraj tlakovej výše. Ten do našej oblasti zasahoval od severovýchodu.

Počas dňa tak na Slovensku prevládala prevažne jasná až polooblačná obloha. Len v horských oblastiach bolo oblačnosti o niečo viac a výnimočne sa tam vyskytli aj slabé prehánky.

Denná teplota vystúpila na príjemných +20 °C až +25 °C. Chladnejšie bolo len na Orave a pod Tatrami, a to okolo +18 °C.

 

Prízemné mrazy sa vyskytnú v týchto lokalitách

V nasledujúcich hodinách sa naše územie bude nachádzať medzi tlakovou výšou so stredom nad západným Ruskom a oblasťou nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou.

Pred nami je tak jasná až polojasná noc. Najnižšia nočná teplota klesne na +8 °C až +3 °C, v údoliach miestami na +3 °C až -1 °C. 

Opäť nás tak potrápi prízemný mráz. Varuje pred ním aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Ten vydal výstrahy prvého stupňa platné okresy stredného Slovenska a okresy v severnej polovici východného Slovenska.

Ako informuje SHMÚ, „očakávaný prízemný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu.“

V týchto lokalitách sa očakávajú prízemné mrazy
V týchto lokalitách sa očakávajú prízemné mrazy, shmu.sk

Prízemné mrazy nepovedali posledné slovo

S teplotami pod bodom mrazu treba podľa predpovedí počítať aj v noci zo stredy na štvrtok 16. mája. Nemali by sa však už vyskytovať na toľkých miestach ako v túto noc.

Teploty pod nulou v tomto období robia vrásky na čele pestovateľom či záhradkárom. Tí totiž prichádzajú o ďalšiu časť svojej úrody, nakoľko sa zima skončila predčasne a po sérii veľmi teplého počasia prichádzajú nízke teploty.

 

Čo nás čaká potom v ďalších dňoch prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd