Slovensko čaká ďalšia vlna sneženia. Aj v nižších polohách môže napadnúť viac ako 10 cm. Kde sa tak stane?

Slovensko čaká ďalšia vlna sneženia. Aj v nižších polohách môže napadnúť viac ako 10 cm. Kde sa tak stane?
Dominik Cenkner

Predĺžený víkend sa na Slovensku nesie v znamení zimy. Doposiaľ síce snežilo najmä na severe územia, ale ochladenie ako také sme pocítili už prakticky od západu po východ. Výraznejšiu zmenu neprinesie ani sobota.

Počasie u nás budú dnes ovplyvňovať dva tlakové útvary. Tlaková výš nad alpskou oblasťou a Nemeckom a tlaková níž, ktorej stred sa bude presúvať z Balkánu ďalej nad Čierne more. 

Práve medzi nimi dvoma bude do našej oblasti prúdiť od severu až severovýchodu chladný vzduch. Na čo sa teda v sobotu pripraviť?

Prevládať bude premenlivá oblačnosť. Len na severe a východe bude oblačno až zamračené a práve tam sa na mnohých miestach očakáva sneženie, snehové prehánky alebo dážď so snehom. 

Snežiť tak bude približne od výšky 400 metrov nad morom. A miestami pôjde o pomerne výdatné sneženie.

Množstvo snehu počas soboty

Výdatnejšia snehová nádielka v nadchádzajúcich hodinách napadne predovšetkým na našich horách, no ani nižšie položené oblasti neobídu naprázdno. Od 500 metrov nad morom, kde sa sneh bude aj udržiavať, sa očakáva nádielka snehu do 14 cm. 

So snehom už musia počítať nielen na severe Slovenska, ale napr. aj na severovýchode územia. Približuje to nasledujúca mapa celkového úhrnu snehu. 

zdroj: meteologix.com
zdroj: meteologix.com

Sneh tak opäť raz potrápi motoristov. Tí musia počítať aj s tým, že ojedinele sa pri silnom vetre môžu tvoriť aj snehové jazyky. Vylúčená nie je ani poľadovica, a to najmä v dopoludňajších hodinách. Na ceste preto jazdite opatrne. 

Čaká nás ďalšie ochladenie, ale aspoň sa upokojí vietor

Oproti piatku budú teploty opäť o niečo nižšie. Denné maximá sa budú pohybovať v rozmedzí od +3 °C do +8 °C. Chladnejšie bude v Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní, a to okolo +1 °C.

Spočiatku bude fúkať severozápadný až severný vietor, ktorý pocitovú teplotu bude zrážať smerom nadol, s rýchlosťou 4 až 10 m/s, na západe a východe miestami okolo 13 m/s. V nárazoch však môže byť ešte silnejší, a to až do 85 km/h. 

Pozor si treba dať aj na horách, v polohách od cca 900 metrov sa dopoludnia očakáva búrlivý vietor až víchrica. Vietor na celom území začne slabnúť vo večerných hodinách. 

V nedeľu dorazí ďalšie sneženie

Ani nedeľa výraznejšiu zmenu v počasí neprinesie. V nížinách sa upokojí vietor, ale zaujímavejšia je určite predpoveď sneženia.

Zatiaľ to vyzerá tak, že sa minimálne snehového poprašku dočkajú aj v okolí Bratislavy. O všetkom dôležitom vás budeme informovať. Stačí sledovať náš ONLINE textový prenos. Nájdete ho na našej hlavnej stránke, alebo po kliknutí na tento odkaz.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd