Slovensko čaká v noci prízemný mráz, čo je na začiatok júna nezvyčajné

Peter Minárik

Naše územie čaká v priebehu nasledujúcej noci opäť pokles teplôt, ktoré sa v prízemnej vrstve dostanú aj pod nulu, čo predstavuje nebezpečenstvo pre rastliny.

Tohtoročný máj pomaly končí a odbíjajú mu posledné hodiny. Ten tohtoročný bol pomerne nezvyčajný a to z toho dôvodu, že do našej oblasti prúdil po väčšinu času studený vzduch od severu až severovýchodu.

V dôsledku toho sa na našom území vyskytovali teploty. Priemerná májová teplota bude patriť podľa predbežných údajov k najnižším za uplynulých 30 rokov.

Aby toho nebolo málo, tak okrem chladného počasia priniesol tohtoročný máj aj upršané počasie, ktoré sa prejavilo aj na vodných tokoch. Slovensko zasiahla vlna povodní, ktorá si vyžiadala aj jeden život.

Chladný máj pomaly končí a zakončí veľmi studenou nocou. Prvé júnové ráno bude pritom mimoriadne chladné.

Do našej oblasti totiž prúdi od severu až severovýchodu veľmi chladná vzduchová hmota.

Súčasne sa do našej oblasti rozširuje výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý sa nasledujúcu noc postará na našom území o prevažne jasné počasie.

Pri vyjasnení budú teploty na našom území klesať poriadne nízko. Do rána sa ochladí na +9 až +1 °C, no v prízemnej vrstve vo výške 5 cm nad povrchom bude ešte chladnejšie. Teplota by sa mala pohybovať pod bodom mrazu.

Prízemný mráz sme pritom na našom území zaznamenali už uplynulú noc, kedy sa na Záhorí v Kuchyni dostala teplota na -0,9 °C.

Pripravte sa teda na chladné ráno, ktoré nás čaká na viacerých miestach nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd