Slovensko čaká zmena počasia. Pozrite si, čo nás čaká nasledujúci týždeň

Peter Minárik

Pred nami je ďalší zimný týždeň, ktorý prinesie do našej oblasti opäť iný charakter počasia, aký sme zažívali počas uplynulých dní. Po snehovej kalamite a silných mrazoch nás čaká iný, oveľa príjemnejší charakter počasia, ktorý však nebude pripomínať zimu.

Zima 2022/2023 sa pomaly, ale iste blíži ku svojmu koncu. Do konca zimy nám totiž zostáva len pol mesiaca. Na konci februára totiž oficiálne končí perióda meteorologickej zimy a od 1. marca datujeme meteorologickú jar. Počasie však nebude zimné už nadchádzajúce dni.

Uplynulý týždeň priniesol prakticky na celé naše územie konečne periódu zimného počasia. Slovensko najskôr zasiahli jednotlivé vlny sneženia, ktoré dokonca priniesli snehovú kalamitu. Nový sneh napadol aj v nižšie položených lokalitách a svoje brány otvorili ďalšie lyžiarske strediská.

Uplynulé dni na našom území zavládlo stabilnejšie a pokojnejšie počasie, no na celom území panovala tuhá zima. Ovplyvňovala nás síce tlaková výš, ktorá zrážky uplynulý týždeň neprinášala, avšak zároveň k nám od severu pumpovala arktický vzduch, vplyvom čoho na viacerých miestach stredného a východného Slovenska mrzlo aj počas dňa a v noci klesali teploty v dolinách v kotlinách až pod -20 °C.

Počas soboty sa počasie zhoršilo. Na viacerých miestach pribudla oblačnosť a dokonca sa vyskytli aj slabé zrážky. Zapríčinil to prechod frontálneho systému. Teraz však prichádza k ďalšej zmene počasia.

Počasie na Slovensku bude v nadchádzajúcom týždni, kedy nám súčasne štartujú jarné prázdniny pomerne príjemné, no rozhodne nie zimné.

Tlaková výš ovplyvní počasie počas celého týždňa

Už v týchto chvíľach sa nad našu oblasť od západu rozširuje výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Stred tlakovej výše a nachádza nad Alpami a počas nasledujúceho týždňa sa bude tlaková výš presúvať cez naše územie smerom na východ.

Našu oblasť tak čaká ďalšia vlna stabilného a prevažne slnečného počasia, podobne ako tomu bolo uplynulé dni, no tentoraz to bude o niečom iné.

V uplynulom týždni totiž do našej oblasti prúdil chladný vzduch, ktorý prinášal mrazivé, zimné počasie. Teraz však do našej oblasti začne prúdiť teplejší vzduch od juhu až juhovýchodu.

Na oblohe nás síce čaká prevažne jasné až polojasné počasie, ale v ranných hodinách treba počítať aj s možným výskytom hmiel, či nízkej oblačnosti, ktorá by sa ojedinele mohla udržať aj po celý deň.

Teploty budú nadpriemerne vysoké

Príliv teplého vzduchu prinesie nadchádzajúci týždeň nezvyčajne vysoké teploty, ktoré sa budú pohybovať vysoko nad hranicou dlhodobého teplotného normálu.

V noci teploty budú klesať aj pod bod mrazu, ale už nás rozhodne nečaká také mrazivé počasie, aké sme zažívali uplynulý týždeň. Na začiatku týždňa ešte môžu teploty klesať k -10 °C, avšak počas týždňa sa bude otepľovať a minimá postupne dosiahnu len -5 °C.

Oveľa teplejšie počasie nás čaká v priebehu dňa. Na celom území budú teploty stúpať nad nulu a odmäk čaká celé Slovensko. Teploty počas dňa sa budú pohybovať od +3 až +10 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu vysoko nadpriemerné teploty.

Pred nami sú tak stabilné, slnečné, no veľmi teplé dni a snehová pokrývka sa tak bude výrazne topiť. Do konca týždňa zmizne sneh z viacerých oblastí Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd