Slovensko čakajú chladné dni. Čakajte aj zrážky a silný vietor

Peter Minárik

Naše územie už čoskoro čaká pomerne zásadné ochladenie. Cez naše územie totiž postúpi studený front, za ktorým k nám začne od severozápadu prúdiť chladnejší vzduch. Teploty budú podpriemerné a k tomu všetkému sa na našom území rozfúka aj pomerne silný vietor.

Počasie sa na Slovensku už čoskoro zásadne zmení a blížiaca sa zmena bude taká výrazná, že bude potrebné pre niektorých vytiahnuť dlhé nohavice a súčasne aj pršiplášte. Pred nami je totiž teplotne veľmi podpriemerné počasie.

Studený front prinesie zmenu

Zatiaľ čo sobota sa nesie ešte v znamení prevažne slnečného počasia a pomerne vysokých teplôt, ktoré sa na našom území šplhajú od +19 do +26 °C, tak počas nedele sa počasie na našom území výraznejšie zmení.

Na vine bude studený front, ktorý počas dňa začne ovplyvňovať aj počasie na našom území. Príde od severozápadu a postupne na celé územie prinesie zväčšenú oblačnosť a dokonca aj zrážky.

Počas nedele sa budú zrážky vyskytovať predovšetkým v severnej a vo východnej polovici nášho územia. Na Slovensku môže počas nedele spadnúť od 7 do 15 mm zrážok. Prevažná časť zrážok spadne z prehánok a z občasného dažďa, avšak ojedinele sa najmä na východe územia môžu vyskytnúť aj búrky.

Studený front, ktorý cez naše územie postúpi naštartuje chladnejšiu periódu. Od severozápadu sa totiž dostaneme do chladnejšieho a morského prúdenia.

Čakajte podpriemerné teploty

V nedeľu sa v porovnaní so sobotou na našom území výraznejšie ochladí. Maximálne teploty sa na našom území budú pohybovať od +19 do +24 °C, no na severe bude výrazne chladnejšie. Tu sa teploty budú pohybovať len od +14 do +19 °C.

Takéto teploty nie sú na našom území na súčasnú ročnú dobu bežné. V porovnaní s dlhodobým teplotným normálom sú tieto teploty o 4 až 9 °C nižšie ako je bežné.

Podobné teploty nás čakajú aj na začiatku týždňa, a tak predovšetkým na severe územia zabudnite na letné oblečenie.

V nedeľu bude veterno

Za studeným frontom začne na našom území silnieť vietor. V nedeľu zhruba od 11:00 až do večera treba vo Východoslovenskej nížine a na západnom Slovensku počítať so silným severozápadným vetrom, ktorý bude v nárazoch dosahovať rýchlosť 15 až 23 m/s.

Počasie by sa na našom území malo zlepšiť v druhej polovici budúceho týždňa. Začne sa otepľovať a zároveň sa vyčasí. Vyhliadku na tieto dni si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd