Slovensko čakajú teplé dni. V sobotu hrozia aj búrky

Peter Minárik

Slovensku hrozia aj búrky po veľmi teplých hodinách. K nášmu územiu sa totiž blíži studený front, pred ktorým k nám vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu.

Pred nami sú mimoriadne teplé hodiny. Môže za to zatekanie veľmi teplého vzduchu od juhozápadu až juhu po zadnej strane tlakovej výše, ktorá sa v priebehu týždňa presunula cez našu oblasť smerom na východ.

Toto zatekanie veľmi teplého vzduchu však dlho nevydrží. Už zajtra začne počasie v našej oblasti ovplyvňovať studený front, ktorý sa postará o zmenu.

Nakoľko však za týmto studeným frontom bude zatekať chladný a morský vzduch, tak teplotný kontrast bude veľmi výrazný, čo podporí aj dynamiku atmosféry.

Mimoriadne teplé počasie

Počas piatka sa ešte maximálne teploty budú na našom území pohybovať až do +20 °C a veľmi podobné to bude aj v sobotu.

Sobota prinesie na Slovensko krásne, slnečné počasie s mimoriadne vysokými teplotami. Tie sa vyšplhajú na +14 °C až +20 °C, pričom nie je vylúčené, že ojedinele môže byť aj o čosi teplejšie.

Takéto teploty sú na súčasnú ročnú dobu pomerne nezvyčajné. V porovnaní s dlhodobým normálom budú tieto teploty aj o 7 °C vyššie ako je bežné.

Môže sa vyskytnúť búrka

Studený front začne počasie na našom území ovplyvňovať v sobotu počas dňa. Oblačnosť sa nad naše územie začne nasúvať od západu a prvé prehánky a zrážky sa očakávajú na Záhorí a na severozápadnom Slovensku.

Studený front sa v priebehu sobotňajšieho popoludnia bude pomerne rýchlo presúvať cez naše územie, pričom najviac zrážok sa očakáva na severe.

Na studenom fronte, predovšetkým na jeho čele sa môžu objaviť aj ojedinelé búrky, ktoré by mohli byť sprevádzané silnejším nárazovým vetrom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd