Slovensko dnes čakajú frontálne BÚRKY. Búrky dnes čakajú tieto oblasti

Peter Minárik

V priebehu dnešného dňa bude počasie na našom území ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie ďalšiu vlnu búrok. Tá by tentoraz mala zasiahnuť predovšetkým západné Slovensko, keďže práve tu sa bude studený front rozpadať.

Počasie na našom území bude v priebehu dnešného dňa pod vplyvom studeného frontu, ktorý počas uplynulej noci ovplyvňoval počasie v susednom Rakúsku, v Česku a aj v Nemecku. Lokálne sa vyskytovali aj silnejšie búrky, ktoré sa v priebehu dnešného dňa očakávajú aj na našom území.

Búrky by však také silné, ako v týchto krajinách, byť nemali, keďže studený front sa bude nad západným Slovenskom rozpadať. Napriek tomu však treba počítať predsa len aj s možnosťou o čosi silnejších búrok, aké sa vyskytovali v uplynulých dňoch.

 

 

 

Naďalej sa totiž nad našou oblasťou nachádza oblasť nižšieho tlaku vzduchu, v ktorej sa už niekoľko dní vytvára kopovitá oblačnosť a následné prehánky a búrky. Takýto typ búrok sa dnes ojedinele môže vyskytovať na strednom a východnom Slovensku, no na západe krajiny hrozia o čosi nebezpečnejšie búrky, keďže dynamiku, aj keď slabú, dodá studený front, čo sme tu uplynulé dni nemali.

Búrky čakajte na západe

Už na poludnie môžu teploty na našom území prekonať hranicu +25 °C a vzduchová hmota sa tak bude už od rána dobre prehrievať. Studený front by mal doraziť popoludní.

Ako sme však v úvode spomínali, tak sa bude rozpadať, čo prakticky vylučuje akúkoľvek formáciu kompaktnejšieho búrkového systému, na ktorý sme počas príchodu studeného frontu zvyknutí. Od východu totiž zasahuje nad naše územie tlaková výš, ktorá už v noci pohyb frontu spomalila, a v tomto vysokom tlaku sa dnes bude front aj rozpadať.

 

Nečakajte preto žiadne výrazné a nebezpečné frontálne búrky, no front dodá potrebný impulz. S búrkami počítajte popoludní predovšetkým na západnom Slovensku.

búrky dnes hrozia najmä na západe
búrky dnes hrozia najmä na západe

Vzniknúť môže niekoľko aj silnejších búrkových buniek. V ich jadrách treba počítať s možnosťou výskytu krúp a silnejších zrážok.

Búrková aktivita tak bude pokračovať aj dnes i keď hlavným iniciátorom bude studený front. Od zajtra sa však všetko vráti do starých koľají a opäť nás čakajú orografické búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd