Slovensko konečne zasiahli výdatnejšie zrážky. Na východ mieria búrky

Peter Minárik

Počas dnešného dňa ovplyvňuje počasie na našom území studený front, ktorý na západné a stredné Slovensko prináša výdatnejšie zrážky, zatiaľ čo na východe vrcholí príliv teplého vzduchu a chystajú sa búrky.

Vlna horúčav končí. Zatiaľ čo na východnom Slovensku je ešte stále pomerne teplo a vyskytujú sa tropické horúčavy, teda teploty nad hranicou +30 °C, tak na západnom a strednom Slovensku od rána panuje prevažne oblačné, zamračené a upršané počasie.

Na vine je studený front, ktorý sa nad našim územím aktuálne vlní. Pred ním nad východ vrcholí príliv teplého vzduchu, zatiaľ čo na západ a stred krajiny sa už pomaly natláča chladnejší vzduch.

Na západe je daždivo

Po dlhej dobe sa západné a severozápadné Slovensko konečne dočkali výraznejších zrážok, ktoré prinášajú toľko potrebnú vlahu. Zatiaľ to ešte nie je nič významné, no z meteorologického hľadiska ide konečne o výraznejšie, plošnejšie a dlhšie trvajúce zrážky.

Zatiaľ najviac zrážok spadlo na severe Záhoria na stanici Holíč, kde evidujú už 50 mm. Treba však poznamenať, že drvivá väčšina zrážok spadla počas búrky, a tak zrážky pomerne rýchlo stiekli do povodia a neabsorbovala ich zem.

Výdatnejšie úhrny z dažďa spadli napríklad v centre Bratislavy a to už takmer 35 mm. Na ďalších miestach západného Slovenska spadlo od 5 do 15 mm, ale lokálne aj nad 20 mm zrážok. Zároveň zrážky ešte nekončia a na západe sa vyskytujú aj ďalšie zrážky.

Východ čakajú búrky

Zatiaľ čo na západnom a strednom Slovensku sa už ochladzuje a teploty padajú pod hranicu +20 °C, tak front sa ďalej presúva na východ, ktorý teraz čakajú búrky a postupne aj dážď.

Najvýraznejšie búrky sa v týchto chvíľach tvoria v oblasti Gemera a presúvajú sa smerom nad metropolu východného Slovenska nad Košice. Ďalšie búrky vznikajú na krajnom východe.

Búrky zatiaľ priniesli len okolo 200 bleskov, no s pribúdajúcimi hodinami treba počítať s tým, že zrážok aj búrok bude na východe oveľa viac. Ich vývoj a postup sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd