Slovensko čakajú dva chladné týždne. Tropické teploty nad +30 °C budú len sporadicky

Slovensko čakajú dva chladné týždne. Tropické teploty nad +30 °C budú len sporadicky
Veronika Salayová

Slovensko tento týždeň zažíva chladné dni a od horúceho spaľujúceho leta má aktuálne počasie dosť ďaleko. Pripravte sa, prelom najteplejších mesiacov v roku tak bude teplotne podpriemerný. 

Leto si na chvíľu dáva prestávku. Nasledujúce dva týždne budú o niečo chladnejšie, ako je dlhodobý priemer a teploty nad +30 °C sa do prvej augustovej dekády objavia skôr len sporadicky. 

Najnovšie numerické modely ECMWF ukazujú, že teplotné anomálie sú aktuálne v mínusových hodnotách a tak to ostane minimálne dva nasledujúce týždne. 

Bude chladnejšie

V praxi to znamená, že teploty budú približne o 1 až 2 °C pod dlhodobým normálom a na dané ročné obdobie bude v priemere o niečo chladnejšie. To však neznamená, že bude vyslovene chladno a leto nadobro skončilo.

Teploty budú v priemere stúpať k hranici +30 °C, no teploty nad +35 °C určite nevystúpia. Noci však budú na Slovensku už o niečo chladnejšie.

Nesledujúci dni nás totiž čaká premenlivejšie počasie, ktoré na naše územie prinesie viac zrážok. Naším územím bude prechádzať niekoľko studených frontov, ktoré prinesú so sebou viac či menej atmosférických zrážok.

Už v polovici budúceho týždňa by teploty opäť mohli klesnúť o niekoľko stupňov, ako naznačujú aktuálne modely. 

August začne taktiež chladnejším počasím

Aj keď bude koniec júla chladný, tento mesiac skončí v priemere ako silne teplotne nadpriemerný. Je nateraz otázne predpovedať, ako skončí august, no už teraz vieme, že začiatok tohto letného mesiaca bude skôr podpriemerný.

Dlhodobejšie prognózy avizujú, že august už nebude taký horúci ako júl a dní s tropickou teplotu nad +30 °C bude menej. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd