Slovensko má pred sebou prudkú zmenu počasia. Jarné počasie vystrieda ZIMA. Kde čakať sneh?

Peter Minárik

Uplynulé dni priniesli na naše územie veľmi teplé počasie, ktoré pripomínalo skôr jar. Teploty, ktoré sa vyskytli boli typické skôr pre aprílové počasie. Teraz sa však počasie vráti do normálu až mierneho teplotného podpriemeru. Od severu sa k nám rúti veľmi výrazné ochladenie, ktoré zasiahne celé naše územie.

Pripravte sa na výrazné ochladenie a rozlúčte sa s jarným počasím. Nadchádzajúce hodiny sa bude prudko ochladzovať a teploty poklesnú aj o 10 °C. Dokonca sa k nám vráti sneh.

Už sobota bude chladná

Vpád studeného vzduchu naplno na Slovensku pocítime už v sobotu. Zatiaľ čo v piatok sa ešte teploty môžu dostať na +5 až +14 °C, tak sobotňajšie maximá sa dostanú len na +1 až +7 °C, len na juhovýchode môže byť ešte až do +10 °C.

Noc zo soboty na nedeľu prinesie už na celé Slovensko mrazivé počasie. Teploty by sa mali pohybovať od 0 do -6 °C.

S chladným počasím treba na našom území počítať aj v nadchádzajúcich dňoch. Od nedele hrozí, že sa na severe bude vyskytovať slabý celodenný mráz a v najteplejších regiónoch Slovenska môžu teploty vystúpiť do +6 °C. Počas noci bude ešte chladnejšie a teploty budú klesať až pod -10 °C.

Chladné počasie spôsobí, že na našom území poklesne hranica sneženia. Napadnúť tak môžu nové centimetre nového snehu.

Sneženie zasiahne najmä sever

Hranica sneženia začne klesať v noci z piatka na sobotu. Postupne sa rozsneží od 900 m n.m. a v sobotu sa hranica sneženia zníži na zhruba 400 metrov. V sobotu popoludní by už izoterma, teda nulová hranica sneženia mala ležať na 0 m n.m.

Neznamená to však, že bude snežiť. Najvýraznejšie zrážky nás čakajú v noci z piatka na sobotu, kedy bude snežiť predovšetkým na horách a počas soboty. Nový sneh tak čaká predovšetkým severné Slovensko a tak by to malo zostať aj v nasledujúcich dňoch.

V nedeľu sa nad naše územie rozšíri výbežok vyššieho tlaku, no nachádzať sa budeme v silnom, vlhkom severnom prúdení v ktorom sa budú tvoriť zrážky. Tie však zasiahnu len severné Slovensko a najmä severné, náveterné strany hôr.

V nížinách sa tak nového snehu nedočkáme a s nejakými centimetrami treba počítať len na severe územia a na horách. Chladné, zimné počasie však čaká celé územie a to aj nasledujúci týždeň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd