Slovensko má pred sebou výrazné oteplenie. Neuveríte, aké vysoké teploty nás čakajú

Peter Minárik

Na našom území zavládlo veľmi teplé a stabilné počasie. V nadchádzajúcich hodinách sa charakter počasia zmení a čaká nás vlna ešte teplejšieho počasia. Teploty sa budú hnať až k +15 °C a dokonca môžu rozkvitnúť stromy.

Slovensko opäť zasiahlo stabilné počasie, ktoré prináša veľa slnečných lúčov. Slnečné lúče však v kombinácii s čoraz teplejším vzduchom začali výrazne roztápať snehovú pokrývku, ktorá v nadchádzajúcich dňoch zažije ešte poriadnu skúšku.

Naše územie totiž čaká nielen slnečné, ale zároveň aj mimoriadne teplé počasie, ktoré na súčasnú ročnú dobu nie je bežné. Zapríčiní to totiž príliv veľmi teplého vzduchu až z oblasti Afriky.

Nadchádzajúce dni sa oteplí natoľko, že mrznúť nebude ani v noci na severe a teploty budú výrazne nad hranicou dlhodobého normálu a je možné, že dokonca rozkvitnú niektoré stromy. Perióda veľmi teplého počasia by totiž na našom území mala pokračovať až do začiatku budúceho týždňa.

Na Slovensku bude veľmi teplo

Počasie dnes ovplyvňuje tlaková výš, ktorá na Valentína priniesla teploty nad nulu na celé naše územie. Teploty sa dokonca dostali až nad +10 °C. Takéto teplé počasie máme napríklad v Moldave nad Bodvou, v Mochovciach, v Dudinciach, v Hurbanove, či v Rožňave.

Tieto teploty sú však len "slabým odvarom" toho, čo nás čaká nadchádzajúce dni. Tlaková výš, ktorá ovplyvňuje počasie u nás sa už v noci bude premiestňovať priamo cez naše územie smerom nad Balkán. Charakter počasia sa výraznejšie nezmení, no iné to bude v tom, že sa dostaneme na zadnú stranu tejto tlakovej výše, ktorá k nám bude pumpovať veľmi teplý vzduch od juhozápadu až z oblasti Afriky.

Teplota vzduchovej hmoty, ktorá k nám bude prúdiť bude veľmi nezvyčajná. V porovnaní s dlhodobým priemerom na polovicu februára by k nám mala prúdiť vzduchová hmota, ktorá bude až o viac ako 10 °C teplejšia ako je na súčasnú ročnú dobu bežné.

Bude až do +15 °C

Aktuálne sa ešte na viacerých miestach stredného a východného Slovenska nachádza sneh, no snehová pokrývka v okolí Banskej Bystrice, Prešova, či Žiliny sa výrazne zmenšila a v uplynulých dvoch dňoch sa roztopilo zhruba 5 cm snehu. Je predpoklad toho, že už zajtra snehová pokrývka z týchto oblastí definitívne zmizne. 

Niet sa však čomu čudovať, keďže teploty počas dňa, vďaka prílivu teplého vzduchu budú stúpať na dvojciferné hodnoty. Slnečné počasie nás čaká až do piatka, pričom denné teploty budú stúpať na +4 až +12 °C. Ešte v noci môže mrznúť.

V piatok by sa charakter počasia mal na našom území zhoršiť a čaká nás oblačné a upršané počasie. Kvapalné zrážky sa dokonca očakávajú aj na horách. Ak však očakávate ochladenie, tak vás sklameme.

Počas víkendu by malo dôjsť k ďalšiemu otepleniu, ktoré vyženie teploty až k +15 °C, čo snehová pokrývka vplyvom takto vysokých teplôt a dažďa nemusí vydržať ani na severe, kde sa treba pripraviť na výrazné topenie snehu a s tým súvisiaci vzostup vodných tokov. Čo nás čaká nasledujúce dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd