Slovensko na povodni, ktorá mieri cez Dunaj, zarobí. Do kasy pribudne niekoľko miliónov eur

Dominik Cenkner

Intenzívne zrážky, ktoré zasiahli Slovensko, ale najmä Nemecko a Rakúsko, zdvíhajú hladiny riek. Juh Nemecka stále bojuje s rozsiahlymi záplavami, pričom zrážky zdvihli aj hladinu Dunaja. Práve množstvo vody, ktorá cez Dunaj aktuálne preteká zarobí Slovensku niekoľko miliónov eur. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba. Ako je to možné?

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal ešte dopoludnia pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb. Zároveň sa konal aj kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo.

Cieľom krízového štábu bolo zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov pred zvýšeným rizikom povodní na Dunaji. TASR o tom informoval odbor komunikácie envirorezortu.

„Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov žijúcich v blízkosti Dunaja, že vyvinieme maximálne úsilie a zabezpečíme všetky potrebné kroky na to, aby sme minimalizovali akékoľvek možné dosahy stúpajúcej hladiny rieky na ich majetok či zdravie,“ povedal Taraba v obedňajších hodinách.

 

Do kasy pribudne niekoľko miliónov eur

Taraba doplnil, že sa vďaka množstvo vody v Dunaji podarilo zapojiť do prevádzky všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove. Tým zvýšili prietok Dunaja, vďaka čomu rýchlejšie odteká voda z územia. Ďalšie tri turbíny na výrobu elektriny sú v prevádzke v Čunove.

Týmto krokom sa podľa ministra podarilo využiť ekonomickú príležitosť. „Nad strednou Európou je aktuálne zamračené a nízka veternosť, vďaka čomu vyletela nahor cena elektrickej energie. Vďaka prevádzke Gabčíkova tak očakávame iba za najbližšie dva dni príjem pre štátny rozpočet na úrovni troch miliónov eur,“ podotkol minister.

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda na obed uviedol, že nastavili prietok Dunaja na úrovni 4200 kubických metrov vody za sekundu. „Od včerajšieho večera je do procesu výroby elektriny zapojených všetkých osem turbín s výkonom 570 megawattov, napriek tomu, že jedna z týchto turbín bola dlhodobo mimo prevádzky,“ povedal Molda.

Vývoj ceny elektriny na komoditnej burze Power Exchange Central Europe, a. s.
Vývoj ceny elektriny na komoditnej burze Power Exchange Central Europe, a. s., kurzy.cz

Dunaj medzičasom stále stúpa

V popoludňajších hodinách prestalo v Nemecku a Rakúsku pršať. Dokonca na niektorých miestach prestalo pršať. Pre tamojších obyvateľov to bola iste potešujúca správa, hladiny tamojších riek vrátane Dunaja totiž začali kulminovať.

Na Slovensku sa tak ešte len stane. Dunaj v Bratislave by mal o 5:00 prekročiť hranicu 2. povodňového stupňa. Pod Devínom dvojku Dunaj nedosiahne, ale kulminovať by mal ráno okolo 8:00. 

 

Bratislava už pre stúpajúci Dunaj prijala viacero opatrení. S obmedzeniami musia počítať šoféri, keďže došlo k uzavretiu niekoľkých parkovísk, ale aj cyklisti či občania pohybujúci sa pešo. Uzavretý a zaplavený je úsek cyklochodníka medzi Karloveskou lodenicou a Vodárenskou záhradou.

Uzavretý a zaplavený úsek cyklochodníka
Uzavretý a zaplavený úsek cyklochodníka, Patrick Mydla

Na záver len dodáme, že situáciu so stúpajúcim Dunajom pozorne sledujeme. K dispozícii je vám náš LIVE textový prenos, v ktorom nájdete všetky potrebné informácie. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd