Slovensko od dnes čaká NEBEZPEČNÉ počasie. To spôsobí škody, ktoré pocítime na cenách potravín

Dominik Cenkner

Ak ste očakávali, že prvý aprílový týždeň prinesie príjemné, jarné, počasie, máme pre vás zlú správu. Čo presne nás čaká?

Už v nedeľu popoludní k nám začal do strednej Európy od severu až severovýchodu prúdiť studený, pôvodom arktický, vzduch až spoza polárneho kruhu. Ako informoval Slovenský hydrometeorologický ústav, v severnej Európe je vzduch aj veľmi suchý a oblasť úplne vyčistil od oblačnosti

Pomohla tomu aj tlaková výš, ktorá tam výrazne mohutnie. Nad západnou a severozápadnou časťou Európy tak vznikal rozsiahly pás vysokého tlaku vzduchu a po jej okraji dnes zosilnie prílev studeného vzduchu aj do našej oblasti, ktorý vyvrcholí v utorok.

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Počasie v dňoch pred sviatkami

Od štvrtka začnú rímskokatolícki veriaci sláviť veľkonočné trojdnie, predtým sa však ešte o slovo prihlási zima. 

V pondelok, teda dnes, bude prevládať premenlivá, na severe veľká oblačnosť. Najmä na severe treba počítať so snehovými prehánkami, v južnej polovici to budú zrážky zmiešané, alebo čisto kvapalné. Na severe pritom môže napadnúť do 3 cm snehu. Bude chladno a veterno.

Utorok prinesie premenlivú, na severe a východe až veľkú oblačnosť. Ojedinele, cez deň na severe a východe miestami, snehové prehánky alebo sneženie. Naďalej bude veterno a chladno. 

Výraznejšia zmena nenastane ani v stredu. Bude oblačno až zamračené, na západe spočiatku zmenšená oblačnosť. Miestami, najmä vo východnej polovici, snehové prehánky alebo sneženie, cez deň v polohách do cca 300 m lokálne aj zmiešané zrážky. Veľmi chladno a v horských oblastiach ojedinele tvorba snehových jazykov. Na cestách preto opatrne.

Celodenné mrazy na severe a teploty len do +9 °C v najteplejších lokalitách

Maximálne denné teploty budú v nasledujúcich dňoch veľmi nízke. Oproti dlhodobému priemeru budú nižšie aj o viac ako 10 °C.

Dnes ešte vystúpia v rozmedzí od +5 °C do +11 °C v najteplejších lokalitách, ale na severe už hrozia celodenné mrazy. Teploty tam vystúpia len na -1 °C až +5 °C.

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

V utorok aj v stredu sa budú teploty pohybovať zväčša od 3 °C do 9 °C, na severe -3 až 3 °C. To je na úrovni rekordne nízkych hodnôt maximálnej teploty vzduchu.

zdroj: imeteo.sk
zdroj: imeteo.sk

Vplyvom vetra bude aj veľmi nízka pocitová teplota, predovšetkým v lokalitách citlivých na severný vietor. Chladné budú aj noci, na väčšine územia bude obe spomínané noci mrznúť, pričom spočiatku bude aj silno veterno.

V kombinácii s mrazom sú to veľmi nepriaznivé podmienky pre rozkvitnuté ovocné stromy. Ak pestovatelia kvôli mrazom prídu o ďalšiu časť úrody, odrazí sa to aj na finálnej cene potravín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd