Slovensko smetiskom Európy? Vozí sa k nám nelegálny zahraničný odpad

Veronika Salayová

Slovenská polícia vyšetruje päť prípadov nelegálneho dovozu odpadu na Slovensko z Talianska a Poľska. Odpad v desiatkach tisícov ton potom končí v poľnohospodárskych a priemyselných objektoch vo viacerých slovenských okresoch. 

Na naše územie sa zrejme dováža nelegálny odpad z Talianska a Poľska. Ide o prípady odpadu na území Trnavského, Nitrianskeho a Košického kraja, informuje TASR.

Hovorca polície Michal Slivka pre agentúru uviedol, že takýto odpad sa bude nachádzať aj v iných lokalitách. Presná hmotnosť odpadu, ktorý sa na Slovensko doviezol, je predmetom znaleckého dokazovania.

Staré a opustené objekty 

Väčšina odpadu je uložená na miestach, kde to nie je povolené. Ide najmä o poľnohospodárske alebo priemyselné objekty. Odpad je buď voľne vysypaný na zem, alebo sa nachádza v rôznych budovách a opustených halách.

„Polícia v tejto veci komunikuje s inými štátnymi subjektmi s cieľom vykonať intenzívne kontroly, najmä na hraničných priechodoch,“ povedal Slivka pre TASR.

V poslednom odhalenom prípade policajti zaistili štyri návesy, ktoré boli použité na prevoz odpadu. Polícia dovoz zahraničného odpadu odhalila na základe oznámení od občanov a získané informácie boli výsledkom policajnej práce.

Pomoc od občanov

Na nelegálne vozený odpad zo zahraničia upozornili prednedávnom aj šéf enviropolície Mário Kern a minister životného prostredia Ján Budaj. Vyzvali občanov, aby si všímali kamióny so zahraničnými značkami a nahlasovali ich podozrivý pohyb na polícii alebo na Zelenú linku envirorezortu.

„Nie je obvyklé, aby na družstvo v malej dedine chodili nákladné autá zo zahraničia,“ hovorí Kern s tým, že polícia vie o slovinských, rakúskych, chorvátskych, talianskych a maďarských kamiónoch voziacich odpad, informuje slovenská agentúra.

V posledných mesiacoch sa podľa Budaja zintenzívnilo nezákonné vyvážanie škodlivého odpadu na Slovensko. „Ak tomu nebudeme venovať pozornosť, tak sa Slovensko stane smetiskom Európy,“ podotkol.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd