Slovensko zasiahne ďalšia vlna búrok. Tie udrú najmä na západ

Peter Minárik

Uplynulé dni prevládalo na našom území skôr pokojnejšie a stabilnejšie počasie. V nasledujúcich dňoch sa však počíta s častejšou tvorbou kopovitej oblačnosti, ktorá prinesie prehánky a búrky.

Už niekoľko dní má dominantný vplyv na počasie u nás tlaková výš, ktorá nielen na naše územie prináša ustálený a stabilný charakter počasia. Nasledujúce dni nás však čaká o čosi horšie počasie. Bude viac oblačnosti a postupne aj zrážok.

Tlaková výš by mala ovplyvňovať počasie na našom území aj nasledujúce dni a okolo nej bude do našej oblasti prúdiť teplejší vzduch. Čaká nás tak aj naďalej teplé počasie s teplotami, ktoré budú stúpať až nad hranicu +30 °C.

Zmena oproti uplynulým dňom však bude v tom, že od severovýchodu začne do našej oblasti zasahovať brázda nižšieho tlaku vzduchu. Tá prinesie vlhkosť a teplý a vlhký vzduch sa tak začne lepšie labilizovať.

Počas dňa tak bude prebiehať prehrievanie a labilizácia vzduchu v ktorom sa bude lepšie dariť rozvoju kopovitej oblačnosti a následných prehánok a búrok. 

Búrky sa na začiatku týždňa očakávajú predovšetkým na strednom a západnom Slovensku. Vznikať budú v horských oblastiach stredného Slovenska a v druhej polovici popoludnia a na večer sa očakávajú búrky aj v oblasti západného Slovenska.

Zatiaľ čo na strednom Slovensku sa očakávajú búrky sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami, tak na západe územia budú búrky intenzívnejšie a vyskytovať sa môže aj krupobitie, či silnejší vietor.

Intenzívnejšie búrky sa očakávajú predovšetkým v utorok na západe Slovenska. Pokojné počasie nás však nečaká ani nasledujúce dni a tak sa treba pripraviť na dni s početnou búrkovou činnosťou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd