Slovensko zasiahne „krvavý“ dážď a obloha bude sfarbená do oranžova. Prospeje to prírode

Slovensko zasiahne „krvavý“ dážď a obloha bude sfarbená do oranžova. Prospeje to prírode
Peter Minárik

Na našom území sa začína prudko otepľovať, avšak spolu s tým čaká Slovensko zaujímavý úkaz. Obloha by mala byť sfarbená do oranžova a dokonca sa môže vyskytnú tzv. „krvavý“ dážď, ktorý mnohých moc nepoteší, ale prírode pomôže.

Už v utorok sa naše územie dostalo do silného, južného prúdenia, ktoré sme pozorovali predovšetkým na západnom Slovensku na veľmi silnom vetre. Rozfúkal sa veľmi silný južný vietor, no vietor v nadchádzajúcich hodinách ešte viac zosilnie. Predovšetkým na západe treba byť opatrní a nezdržiavať sa v blízkosti stromov. Okrem vetra však budeme svedkami aj zaujímavých javov.

Zo západnej Európy sa smerom nad Alpy začína presúvať výrazná tlaková níž, ktorá siaha až nad severnú Afriku a práve nad Afrikou táto níž doslova „vytiahla“ do výšky niekoľkých kilometrov tony piesku. Tento saharský piesok sa teraz presúva do Európy a už zajtra ho budeme pozorovať aj u nás.

Prítomnosť piesku vo výškach budeme môcť pozorovať už ráno, no počas dňa príde intenzívnejšia vlna. Ako vidieť na videu, tak celkovo nás čakajú dve výrazný vlny: jedna príde v stredu na poludnie a druhá v noci na štvrtok.

 

Koncentrácia prachových častíc tak bude veľmi vysoká. Prejaví sa to na oblohe, ktorá bude sfarbená do oranžova a do hneda, predovšetkým pri západe Slnka, no budeme to pozorovať aj na kapotách áut, či na ďalších predmetoch na zemi.

Môže sa vyskytnúť krvavý dážď

Predpovede naznačujú, že v stredu popoludní sa predovšetkým na strednom Slovensku môžu vyskytovať slabé prehánky. V noci zo stredy na štvrtok však príde intenzívny lejak, ktorý neprinesie len zrážky, ale tentoraz so sebou všetok prach, ktorý sa nachádza vo vzduchu stiahne na zem. Bude sa vyskytovať tzv. „krvavý dážď“

Zrážky, ktoré sa na našom území očakávajú spôsobia, že prach spolu s dažďovými kvapkami dopadne na zemský povrch. Potom, čo sa voda odparí, tak zbytok - teda prach zostane, čo budeme vidieť na špinavej karosérii, náhrobných kameňoch, či na hladkých strechách a iných predmetoch, ktoré sa nachádzajú v exteriéri.

 

Neodporúčame vám teda umývať autá a ak ich predsalen plánujete umývať, tak ich najmä v noci zo stredy na štvrtok a následne v noci zo štvrtka na piatok, kedy sa na celom území očakávajú pomerne výrazné zrážky, ktoré stiahnu to najväčšie množstvo piesku zo vzduchu na zemský povrch. nechajte v garáži, prípadne zakryté.

Piesok prospeje prírode

Saharský piesok tak v nadchádzajúcich dvoch dňoch poriadne zašpiní všetko vonku, no pre prírodu sú takéto vlny prospešné.

 

Tento piesok, ktorý dopadne na zemský povrch totiž obsahuje dôležité minerálne prvky, ktoré sa s dažďom dostanú do pôdy ako hnojivo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd