Slovensko zasiahne mohutný búrkový systém. Pripraviť sa treba na silný vietor, krúpy a intenzívne zrážky

Dominik Cenkner

Z Rakúska k nám v týchto chvíľach mieri mohutný búrkový systém. Tam priniesol početné blesky, ale aj krúpy a intenzívnejšie zrážky. Aj na Slovensku môžu byť búrky sprevádzané nebezpečnými javmi. Poďme sa pozrieť na to, čo sa v našej oblasti aktuálne deje. Situácia je totiž zaujímavá.

Počasie v strednej Európe ovplyvňuje vlniaci sa studený front, ktorý prináša do našej oblasti početné búrky. Tie z Rakúska už v týchto chvíľach prekročili naše hranice.

Tieto búrky sú sprevádzané početnou bleskovou aktivitou. Z dostupných údajov to vyzerá na supercely. Takto to napr. po 15. minútovom krupobití vyzeralo vo Wörterbergu.

Krupobitie vo Wörterbergu
Krupobitie vo Wörterbergu, zdroj: Marina Ziermann

Okrem toho v oblasti zaznamenali aj intenzívne zrážky. Väčšina staníc severne od Neusiedl namerala počas búrok 30 až 40 mm zrážok.

 

Na čo sa treba pripraviť?

Zaujímavá je situácia medzi búrkami a hranicou Slovenska. Prevláda tam jasná obloha. Slnečné lúče tak podporujú vznik silnejších búrok.

Aj na Slovensku treba očakávať nebezpečné prejavy. Pôjde najmä o silný vietor, prívalový lejak a krúpy.

Keď búrky ešte naberú na sile, môže byť lejak aj extrémny. Spadnúť by mohli desiatky mm zrážok.

Aktuálny postup búrok
Aktuálny postup búrok, imeteo.sk/iradar

Pripomeňme, že už v ranných hodinách prešla západným Slovenskom vlna veľmi výdatného dažďa. Počasie tak môže priniesť lokálne záplavy a s tým súvisiace problémy na cestách.

Čo nás čaká v nasledujúcich hodinách?

Búrky postupujú z Rakúska smerom na východ. Očakáva sa teda, že zasiahnu okresy pri hraniciach s Maďarskom. Tvoriť sa však môžu aj priamo u nás.

Pripomeňme, že aktuálnu polohu zrážok i búrok môžete sledovať aj LIVE. K dispozícii je vám náš iRadar.

S búrlivým počasím potom treba počítať až do neskorých nočných hodín. Búrky však ani potom nepovedia posledné slovo.

Počas predposledného májového víkendu by sme sa mali dočkať ďalších búrok. Vyskytnúť by sa mali prakticky po celom Slovensku.

 

Všetko podstatné pre vás pozorne sledujeme. Aktuálne informácie nájdete v našom ONLINE textovom prenose. Ten je dostupný >>> TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd