Slovenskom postupujú intenzívne zrážky. Neďaleko Bratislavy sneží od nadmorskej výšky 600 metrov

Slovenskom postupujú intenzívne zrážky. Neďaleko Bratislavy sneží od nadmorskej výšky 600 metrov
Dominik Cenkner

Tlaková níž priniesla na naše územie výraznejšiu vlnu zrážok. Tá postupne prechádza Slovenskom. Nízke teploty sa „starajú“ o to, že hranica sneženia je relatívne nízko.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje tlaková níž, ktorej stred sa presúva cez východné Karpaty ďalej na severovýchod. Práve ona prináša na Slovensko intenzívnejšie zrážky.

V priebehu dnešného dňa, od polnoci do 12. hodiny, spadli desiatky mm zrážok. Najviac na juhu Slovenska.

Prvenstvo v tomto smere drží zrážkomerná stanica Ždaňa pri Košiciach, ktorá udáva 33,3 mm zrážok. Zväčša sa však úhrny pohybujú od 5 do 20 mm.

 

Pozorne sledujeme aj situáciu na riekach a povodiach. Zatiaľ však nespadlo také množstvo zrážok, ktoré by výrazne zdvíhali hladinu vodných tokov.

„Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej situácie očakávame na tokoch v povodí Nitry mierny vzostup až vzostup, v povodí Myjavy, na tokoch v povodí Malých Karpát, v povodí horného a stredného Váhu mierny vzostup a na ostatných tokoch prevažne ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín,“ informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Neďaleko Bratislavy sneží

Okrem výdatnejších zrážok trápi Slovensko aj relatívne nízka teplota vzhľadom na ročnú dobu. Po 13. hodine je najteplejšie v Prievidzi s 12,2 °C. Na väčšine územia však teploty nestúpajú nad +10 °C.

Vďaka tomu je tak hranica sneženia relatívne nízko. Napr. neďaleko Bratislavy sneží na Malom Javorníku s nadmorskou výškou 584 metrov nad morom.

Pre severné okresy Slovenska je dokonca v platnosti aj meteorologická výstraha 1. stupňa. Podľa SHMÚ by mohlo spadnúť od 5 do 10 cm čerstvého snehu.

Výstraha pred snežením
Výstraha pred snežením, shmu.sk

Vzhľadom na to, že množstvo vodičov už prezulo na letné pneumatiky, tak mnohým hrozí na cestách nebezpečenstvo. Jazdite preto opatrne.

Kedy zrážky ustanú?

Zrážky začnú ustávať postupne od západu vo večerných hodinách. Zajtra by už mala byť situácia pokojnejšia, očakáva sa do 3 mm zrážok.

 

Viac prezrádza naša predpoveď počasia. Tá ponúka informácie až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd