Slovenskom sa prehnali intenzívne BÚRKY. Teraz ku nám mieri ORKÁN. Pozrite si, kedy to bude najhoršie

Peter Minárik

Územím Slovenska sa počas piatka prehnali najintenzívnejšie búrky od začiatku roka. Po búrkach nás teraz čaká nepríjemné ochladenie, ktoré na Slovensko prinesie návrat mrazov a sneženia. Okrem toho však bude sobota príznačná mimoriadne silným vetrom, ktorý môže páchať škody.

Počasie na Slovensku v piatok prednieslo neuveriteľnú šou. Na studenom fronte, ktorý postupoval cez naše územie udreli tisícky bleskov. Takéto intenzívne búrky na začiatku marca nie sú bežné. Mnohí si búrky spájajú s teplými, letnými dňami, no dnešné búrky boli predsalen niečím príznačné a to pocítime už v nadchádzajúcich hodinách. Do našej oblasti totiž mieri orkán.

Búrky priniesli tisícky bleskov

Piatkové búrky nemalo na svedomí len teplé počasie, ktoré na Slovensku vyhnalo teploty až na hodnotu +19,2 °C, ale predovšetkým výrazný teplotný kontrast a dynamika na postupujúcom studenom fronte, ktorý sa nachádza nad našou oblasťou.

Tento studený front totiž oddeľuje teplotne dve veľmi výrazné vzduchové hmoty. Od západu k nám vyvrcholil príliv teplého vzduchu a súčasne sa od severu natláča nad našu oblasť arktická vzduchová hmota. Práve premiešavanie takýchto dvoch teplotne výrazných vzduchových hmôt v kombinácii s vhodnou dynamikou na studenom fronte priniesli na Slovensko intenzívne búrky.

Prvé búrky sa objavili okolo poludnia nad juhovýchodnými hranicami Slovenska. Išlo však o pomerne slabé búrky. Oveľa zaujímavejšia situácia odštartovala v Podunajskej nížine, kde sa v okolí Štúrova a Nových Zámkov začala formovať výrazná búrková línia, ktorá postupovala ďalej smerom na východ.

Najintenzívnejšie búrky sa vyskytovali v okolí Komárna, Štúrova a na západe Banskobystrického kraja, kde udreli tisícky bleskov. Elektrická aktivita búrok bola dokonca taká výrazná, že udieralo viac ako 12 bleskov na jeden kilometer štvorcový. Táto vlna búrok sa následne pohybovala smerom k Banskej Bystrici a medzičasom začali vznikať búrky aj nad Považím, kde sa vyskytli druhé najintenzívnejšie búrky dňa.

Búrky na Slovensko priniesli viac ako 18 000 bleskových úderov, čo je na začiatok marca nezvyčajné číslo a ani podľa najnovších numerických predpovedí sa takáto blesková aktivita neočakávala, čo svedčí o nezvyčajnej situácii.

Hlavným nebezpečným sprievodným javom búrok boli prívalové zrážky. V okolí Banskej Štiavnice, či Štúrova počas dnešného dňa spadlo od 20 do 30 mm zrážok. Pri búrkach sa vyskytovali aj krúpy s priemerom 1 až 2 cm. 

Teraz k nám mieri orkán

Po piatkových búrkach k nám teraz mieri ďalšia vlna nepriaznivého počasia. Už v piatok bolo v západnej časti strednej Európy veľmi veterno a to predovšetkým v Nemecku, kde nárazový vietor dosahoval rýchlosť až okolo 100 km/h. Silný vietor už začína naberať na sile v Rakúsku, v Česku a v priebehu raných hodín dorazí silný vietor aj na Slovensko.

Na západe bude veterno už v ranných hodinách. Najnebezpečnejšia situácia sa očakáva medzi 9:00 až 15:00, kedy na západnom Slovensku môžu poryvy vetra dosahovať rýchlosť aj v nižších polohách až do 100 km/h. Na západe to tak bude najhoršie počas dňa, no silný vietor udrie aj na iné miesta nášho územia.

So silným vetrom treba na strednom a východnom Slovensku počítať predovšetkým od 12:00. Najsilnejšie poryvy budú na horách, kde dosiahnu nárazy až silu orkánu.

Obzvlášť ostražití buďte najmä na západnom Slovensku, kde sú očakávané poryvy vetra nezvyčajné a silný vietor tu dokonca môže páchať aj materiálne škody.

Slovensko zasiahne sneženie a fujavica

Okrem silného vetra nás čaká aj prudké ochladenie. Od severu totiž začne nad naše územie prenikať veľmi chladná, arktická vzduchová hmota, ktorá sobotňajšie teploty v porovnaní s tými piatkovými poriadne zrazí nadol. Na celom území nevystúpia teploty nad +10 °C, no na severe nemusia sobotňajšie teploty vystúpiť ani nad bod mrazu.

Ochladenie spôsobí aj pokles hranice sneženia. Tá klesne na zhruba 400 metrov a sneženie sa tak vráti do mnohých oblastí. Najvýraznejšie sneženie sa očakáva na Kysuciach a na Orave, kde by mohlo do sobotňajšieho večera napadnúť až do 15 cm snehu.

Keďže silný vietor bude fúkať aj v oblasti severného Slovenska, kde by malo zároveň aj snežiť, tak treba počítať s tým, že kombinácia silného vetra a sneženia bude na cestách vytvárať snehovú fujavicu.

Počasie na Slovensku sa tak v nadchádzajúcich hodinách poriadne vyblázni. Upokojiť by sa malo počasie až v sobotu v neskorších večerných hodinách. Všetko podstatné nájdete v našom online prenose, ktorý môžete sledovať TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd