Slovenskom sa ženie supercela. Padať môžu až 5 cm krúpy

Slovenskom sa ženie supercela. Padať môžu až 5 cm krúpy
Veronika Sádovská

Prvé dnešné búrky sa ešte len začali tvoriť a už prinášaj nebezpečné javy. Na severovýchode Slovenska úraduje supercela.

Počasie na našom území dnes pripomína typický letný deň. Vysoké teploty, ale aj búrky. Miestami sú však veľmi intenzívne.

Dnes napoludnie sa začala tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej sa okolo 13. hodiny vytvorili prvé búrkové jadrá a búrky.

Prvé búrky vznikli dnes na severovýchode Slovenska a práve tam sa aj v priebehu hodiny vytvorila supercela. Búrky už priniesli prvé stovky bleskov a mimoriadne vysoké úhrny.

Krúpy do 5 cm

Táto búrka je mimoriadne nebezpečná, podľa odrazivosti na radarových snímkoch vidieť, že z nej mohli padať aj 5 cm krúpy.

zdroj: iRadar
zdroj: iRadar

Zasiahla oblasť od okolia Bardejova až po poľské územie. Lejak, ktorý zasiahol oblasť bol veľmi intenzívny. Podľa údajov zo zrážkomerov spadlo za krátky čas takmer 40 mm zrážok.

Táto búrka už síce pomaly slabne, no stále sa tvoria nové búrkové jadrá a tak tomu bude až do večera. S búrkami dnes počítajte hlavne na strednom a východnom Slovenku.

Nebezpečné javy počas búrok

Dnešné búrky sú na strednom Slovensku prevažne stacionárne a preto tam hrozia vysoké úhrny a lokálne zatopenia.

Na východe, na Spiši a Šariši, zase budú vznikať silné búrky podobné tejto supercele, teda tam očakávajte aj krúpy a silný vietor.

Aktuálnu situáciu pre vás aj dnes sledujeme online. Ak máte fotografie alebo videá z oblasti neváhajte nám ich poslať do našej facebookovej skupiny či najnovšie aj na WhatsApp

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd