Slovenskom sa ženú BÚRKY s krúpami. Voda zaplavuje obce a bude to ešte horšie

Peter Minárik

Cez naše územie sa od juhu smerom k severu ženie ďalšia vlna búrok a dažďa. Povodia stúpajú a silné búrky čerpajú energiu z veľmi vlhkého a instabilného vzduchu. V nadchádzajúcich hodinách bude ešte horšie.

Cez naše územie postupujú od juhu smerom k severu výrazné búrky. Búrky sa nasunuli nad stredné Slovensko od juhu a do oblasti Banskobystrického kraja priniesli najviac problémov.

Na juhu Slovenska boli búrky najvýraznejšie. V Hnúšti napríklad padali krúpy, ktoré mali priemer 3 až 4 cm.

foto: Marek, Hnúšťa
foto: Marek, Hnúšťa

Výdatné zrážky robia problémy

Okrem krúp spôsobujú veľké problémy aj výdatné zrážky. Vlna búrok priniesla plošne od 20 do 40 mm zrážok, čo opäť spôsobuje rast vodných tokov najmä v Banskobystrickom kraji.

Za dnešný deň už v oblasti stredného Slovenska spadli desiatky milimetrov zrážok. Najviac eviduje stanica Ľuboreč, pri Lučenci, kde už namerali 73 mm zrážok. V Mýtnej spadlo 69 mm, v Lučenci 58 mm, v Rimavskej Sobote 54 mm a v Revúcej 52 mm.

Amatérske stanice, ktorých sieť je hustejšia však evidujú aj vyššie úhrny. V Tisovci spadlo už 81,8 mm, Šumiac pri Telgárte hlási 78,2 mm a Jelšovce 73 mm. Voda zaliala mnoho miest, obcí a ciest. Takto zalialo park v Kalinove.

foto: Daniel Dankirkl
foto: Daniel Dankirkl

Horšie to ešte len bude

Situácia sa v nadchádzajúcich hodinách ešte viac zhorší. Z Maďarska sa k nám blíži ďalšia vlna búrok, ktorá sa vo večerných hodinách rozšíri nad mnohé časti Slovenska.

Najviac postihnuté bude stredné Slovensko, kde lokálne ešte dnes spadne aj viac ako 100 mm zrážok. Búrky, ktoré prídu večer budú vystrájať až do ranných hodín.

Situácia sa nezlepší ani zajtra. Búrky sa síce už vyskytovať nebudú, ale okolo tlakovej níže so stredom nad Poľskom sa bude obtáčať ďalšie zrážkové pole, ktoré prinesie ďalšie zrážky. Situácia sa tak počas nasledujúcich hodín bude na Slovensku VÝRAZNE ZHORŠOVAŤ a hrozia povodne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd