Slovensku hrozia POVODNE. Bude liať a popoludní sa ešte pridajú aj BÚRKY

Peter Minárik

Nepriaznivé počasie aj naďalej sužuje Slovensko a problémy nespôsobujú len búrky, ale už aj výdatný lejak, ktorý na našom území dvíha hladiny vodných tokov. V priebehu dnešného dňa sa aj naďalej očakávajú zrážky a popoludní sa očakávajú aj búrky, čím sa situácia výraznejšie zhorší.

Od ranných hodín panuje na našom území veľmi nepriaznivé počasie. Nad našou oblasťou sa vlní studený front, ktorý počas noci priniesol intenzívne búrky, ktoré páchali aj materiálne škody.

Búrky v ranných hodinách prešli do výdatného lejaku, ktorý sužuje celé územie a začína spôsobovať komplikácie.

Výdatné zrážky čakajte aj naďalej

Rozsiahle zrážkové pole sa nachádza nad celým našim územím a prináša intenzívny lejak v rámci ktorého sú dokonca vnorené aj slabšie búrky. Tie sa vyskytujú napríklad na juhu Podunajskej nížiny, či na juhu Východoslovenskej nížiny.

Počas celého dnešného dňa počítajte s ďalšími výdatnými zrážkami, ktoré na naše územie prinesú do polnoci ďalších až 30-40 mm.

očakávané zrážkové úhrny na najbližšie hodiny
očakávané zrážkové úhrny na najbližšie hodiny

Vplyvom už spadnutých zrážok a očakávanej ďalšej vlny zrážok sa treba pripraviť na výrazné vzostupy vodných hladín, ktoré už teraz začínajú spôsobovať problémy.

 

Spadlo až cez 60 mm zrážok

Za uplynulých 24 hodín spadlo v južnej časti krajiny už enormné množstvá zrážok. Podľa zrážkomerov SHMÚ spadlo na juhu plošne 40 až 60 mm zrážok.

Najviac zrážok eviduje stanica Želiezovce, kde spadlo 66,5 mm, Košické Oľšany so 62 mm a tretí najvýraznejší úhrn zaznamenalo Gabčíkovo so 60,5 mm.

zaznamenané zrážkove úhrny
zaznamenané zrážkove úhrny, zdroj: SHMÚ

Vplyvom takto výdatných zrážok začínajú stúpať vodné toky prakticky na celom našom území. Na úroveň 1. povodňového stupňa sa už dostala rieka Hornád aj Torysa. Najkritickejšia situácia začína byť na Hornom Ponitrí, kde hneď niekoľko riek smeruje k prekročeniu povodňových stupňov.

 

Na Lehotskom potoku dosiahla hladina výšku už 2. povodňového stupňa.

K lejaku sa pridajú búrky

Počas celého dnešného dňa sa situácia na našom území výraznejšie nezmení. Aj naďalej sa očakáva intenzívny dážď.

Popoludní však treba počítať s častejším výskytom búrok, ktoré hrozia prakticky na celom území. Búrky nebezpečné sprievodné javy neprinesú, no prinesú zosilnenie dažďa, ktorý už sám o sebe teraz predstavuje nebezpečenstvo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd