Slovenský výrobca nealkoholických nápojov pre extrémne sucho zníži odber vody

Peter Minárik

Pre sucho oznámil najväčší tuzemský výrobca nealkoholických nápojov, že zníži spotrebu vody počas nadchádzajúcich dní. Zásoby podzemnej vody totiž výrazne klesajú.

Sucho má dopad hneď na niekoľké odvetvia. V niektorých obciach už pristúpili k reguláciam. Miestne vodojemy totiž vyschli alebo nestíhajú zásobovať obyvateľov obcí. Do vodojemov preto vodári dodávajú vodu v cisternách.

Sucho, ktoré sužuje naše územie už niekoľko týždňov sa neprejavuje len na pôde a na povrchových vodách, ale aj na výške podzemných vôd, ktoré sú hneď v niekoľkých lokalitách najnižšie za uplynulé roky.

Práve pre nízke hladiny podzemných vôd dnes oznámila skupina Kofola, že v najbližších dňoch zníži odber podzemnej vody na nevyhnutné minimum.

Rajecká dolina vysychá

Nedávno sme TU informovali, že na Slovensku vyschla ďalšia rieka. Konkrétne ide o tok Rajčanka v Rajeckej doline, ktorá pramení v oblasti Strážovských vrchov, neďaleko Čičmian. 

V úseku od Čičmian až po Rajecké Teplice, kde sa do toku vlieva ďalší potok vyschlo koryto vody. Na ďalších úsekoch toku je výška vodnej hladiny na minime.

Aktuálne sucho nespôsobuje v tejto doline len vysychanie povrchových vôd, ale problémy sú už aj s podzemnou vodou.

Jeden z najväčších odberateľov podzemnej vody v oblasti Rajeckej doliny je skupina Kofola, ktorá je najväčším tuzemským dodávateľom nealkoholických nápojov. Vodu na nápoje, ktoré určite máte aj vo svojej domácnosti odoberá z podzemného vrtu na ktorom sa taktiež prejavuje sucho.

Spotreba vody sa výrazne zníži

Generálny riaditeľ skupiny Kofola dnes v reakcii na extrémne sucho a vyschnuté koryto rieky Rajčanka oznámil, že Kofola zníži spotrebu vody v závode v Rajeckej Lesnej na nevyhnutné minimum. Sucho totiž ovplyvnilo aj plytký monitorovací vrt, ktorý majú v doline v hĺbke necelých šesť metrov a využívajú ho na pravidelné analýzy. Hĺbkové vrty, ktoré sa nachádzajú zhruba 100 metrov pod povrchom, nevykazujú žiadne kritické úbytky.

„Priama súvislosť medzi hĺbkovými vrtmi, z ktorých čerpáme pramenitú vodu na výrobu nápojov, a povrchovou vodou, ktorá trpí aktuálnym suchom, nie je. Ide o vody s rôznym pôvodom,“ uviedol generálny riaditeľ Samaras.

Skupina zároveň informovala, že pripravujú akčný plán krokov, ktoré by mali prispieť k revitalizácii Rajeckej doliny. Založili výskumnú stanicu na sledovanie množstva vody, ktorá odteká z krajiny po približovacích linkách, a na jeseň chystajú aj realizáciu prvých vodozádržných opatrení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd