Smog v Poľsku je enormný. Prekračuje normu až o 350 %

Poľsko Veronika Salayová

Smogová situácia v Poľsku je extrémne zlá. Na niektorých miestach je denná norma prekročená až o 350 %. Enormným smogom trpí obyvateľstvo, ľuďom sa zle dýcha.

Smog sa vznáša nad Poľskom. Vzduch je na mnohých miestach nekvalitný a v najviac postihnutých regiónoch sa mnohým obyvateľom zle dýcha. 

O kvalitnom vzduchu hovoríme, keď koncentrácie škodlivého prachu PM10 nepresahujú 60 mikrogramov na meter kubický, a v prípade prachu PM2,5 hodnotu 36 mikrogramov na meter kubický. 

Prekročenie normy o stovky percent

Dnes ráno o 7.00 hod. monitorovacie stanice po celom Poľsku namerali enormné hodnoty ohľadom kvality ovzdušia. 

Koncentrácia prachu PM10 bola najhoršia situácia Żaroch v Lubušskom vojvodstve na krajnom západe Poľska. Prachové častice tam prekročili dennú povolenú normu o 240 %. 

Enormný smog však namerali v Kladsku na juhozápade Poľska, neďaleko českých hraníc. Koncentrácia prachových častíc PM 2,5 bola v tejto lokalite dnes ráno prekročená až o 351,6 % dennej normy, čo sú extrémne zlé hodnoty kvality vzduchu. 

Vážne ohrozenie zdravia

Obyvatelia niektorých lokalít vykazujú známky ohrozenia zdravia v dôsledku nepriaznivej smogovej situácie, ako sú najmä problémy s dýchaním.

V celom Poľsku zomrie ročne v dôsledku špinavého vzduchu a následných ochorení približne 50-tisíc Poliakov. 

Poľsko patrí k najväčším znečisťovateľom ovzdušia na svete. Za smog v Poľsku môže najmä banská činnosť na juhu krajiny a vykurovanie tuhým palivom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd